L’atleta de Viladecans María Vasco va anunciar, en un emotiu acte, que deixava l’esport professional després de 27 anys dedicada a la marxa atlètica, 18 dels quals a l’elit. La marxadora és l’única atleta espanyola que ha estat medallista olímpica en la seva disciplina

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]V[/dropcap]asco ha guanyat set medalles internacionals, una d’elles als Jocs Olímpics de Sydney l’any 2000, convertint-se en l’única atleta espanyola que s’ha penjat fins ara un metall en una cita olímpica.

Acompanyada per l’alcalde de la localitat, Carles Ruiz, i el secretari general de l’Esport de la Generalitat, Ivan Tibau, i amb el suport d’amics i familiars, Vasco va explicar a en una roda de premsa davant molts mitjans de comunicació que tancava “la porta a una etapa” de la seva vida que l’ha fet sentir “privilegiada” per poder viure del que més li ha agradat, la marxa, que va començar a practicar quan tenia 10 anys.

L’atleta no va poder reprimir les llàgrimes durant tot l’acte, però va assegurar que era una decissió meditada perquè vol acomiadar-se “amb dignitat” i creia que havia arribat el moment d’altres reptes personals i laborals fora de la marxa. Tot i això, va dir que vol seguir vinculada a l’esport, explorant disciplines com la duatló i la marató, i entrenant a joves, com ja ho fa amb una noia viladecanenca de 9 anys, l’Èrika Duro.

Ivan Tibau va destacar que “l’esport català d’alt nivell perd un referent esportiu i una ambaixadora del país arreu del món”. Per la seva part, Carles Ruiz va remarcar la “tenacitat” de la María “per aconseguir el seu somni” i l’ha enaltit com a “un exemple de valors, que són molt importants en el moment en què vivim”.

Vasco va guanyar nombrosos campionats d’Espanya de marxa en categories de base fins que, el 1995, es va estrenar a la categoria sènior amb la seva participació als Campionats del Món de Goteborg. Durant 18 anys ha guanyat 14 títols estatals en les distàncies de 10 i 20 quilòmetres en ruta i en pista i de 20 quilòmetres en ruta i ha aconseguit batre en moltes ocasions el rècord estatal. A nivell internacional, va aconseguir la seva primera medalla als Jocs Olímpics de Sydney l’any 2000. A aquesta li va sumar un or i un bronze a la Copa d’Europa de marxa (el 2009 i el 2003, respectivament); un or i un bronze a la Copa del Món de marxa (el 2010 i el 2004, respectivament); un bronze al Campionat del Món d’atletisme del 2007 i una plata als Jocs del Mediterrani del 2005.

 

Font: Ajuntament de Viladecans

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here