Amb el projecte “Biblioteca & CO: col·labora, coopera i coparticipa. Programació d’activitats amb agents locals”, la Biblioteca Central de la localitat baixllobregatina s’ha endut el Premi Teresa Rovira i Comas d’innovació a les biblioteques publiques. La Biblioteca de Castelldefels forma part de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona i es coneguda pel controvertit canvi de nom que va patir al 2011

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]l guardó, convocat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, opten les biblioteques públiques de Catalunya que durant l’any 2012 hagin dut a terme un projecte innovador que hagi creat o reforçat el seu lligam amb el territori a través d’una xarxa social on estiguin implicats diversos agents.

El projecte guanyador de la Biblioteca Central de Castelldefels va néixer amb el trasllat de l’antiga biblioteca a l’actual emplaçament l’abril del 2012. La iniciativa té per objectiu integrar el teixit cultural, econòmic i social del municipi dins la biblioteca, convertint-la en un aparador de la realitat local, ja sigui per dinamitzar culturalment la ciutat com per donar impuls a les activitats que els agents locals programen.

Es tracta d’elaborar una programació d’activitats a la biblioteca sense cap cost per a l’equipament i amb la participació d’agents diversos, entre altres, agents privats del municipi (empreses, comerços, entitats o particulars) que es volen donar a conèixer.

El projecte ha suposat donar a conèixer la biblioteca entre col·lectius de no usuaris i integrar-se a les dinàmiques municipals. Des de l’inici del projecte, la biblioteca ha pogut oferir mensualment més de 60 activitats dins la programació habitual i treballar amb més de 100 col·laboradors diferents.

La Biblioteca Central de Castelldefels rep com a premi un paquet d’activitats de dinamització a mida valorat en 1.000 euros i un trofeu.

Aquesta Biblioteca de Castelldefels és especialment coneguda, ja que l’any 2011 l’Ajuntament de la localitat, on el PP ostenta l’alcaldia i governa amb CIU, va decidir substituir el nom de la Biblioteca Ramón Fernandez Jurado pel de Biblioteca Central, fet que va aixecar les critiques de la majoria de partits de l’oposició i de molta part de la ciutadania. El tema va arribar fins i tot al Parlament, i es van recollir 3000 signatures en contra del canvi de nom.

Ramón Fernàndez Jurado (Almeria 1914-Barcelona 1984), fou dirigent del moviment obrer, membre del POUM, lluitador contra el feixisme, condemnat a trenta anys de presó pel franquisme i alliberat l’any 1942, resistent a la clandestinitat, exiliat, membre de l’Assemblea de Catalunya, professor de català, castellà i esperanto, poeta i escriptor, regidor socialista de l’Ajuntament de Castelldefels l’any 1983, i elegit diputat del PSC al Parlament de Catalunya l’any 1984, tot i que no pogué exercir com a tal a causa de la malaltia que li causà la mort.

El Ple de l’Ajuntament de Castelldefels va aprovar el 25 de març de 1986 per unanimitat posar el nom de Ramón Fernández Jurado a la Biblioteca municipal. Vint-i-sis anys després, el 12 desembre de 2011 l’actual alcalde de Castelldefels, del Partit Popular, va aprovar un decret en el que, en motiu del trasllat de la Biblioteca a un nou edifici, es canviava el nom de la Biblioteca Ramón Fernàndez Jurado pel de Biblioteca Central.

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here