El Consell de Dones, en col·laboració amb tots els ajuntaments de la comarca, organitza en el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, la campanya “El Baix Llobregat contra la violència masclista”. Després de l’acte realitzat el passat dia 13 de presentació de la campanya, aquest diumenge 24 de novembre es celebrarà la I Marxa “El Baix Llobregat contra la Violència Masclista”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]É[/dropcap]s la primera vegada que es farà un acte similar, una marxa mancomunada amb diversos municipis de la comarca que acabarà amb un acte central al Parc de Torreblanca, per reivindicar que la comarca es mou contra la violència masclista en el marc del 25N.

La Marxa, en realitat, és un conjunt de marxes que sortiran des de diversos municipis del Baix en direcció al Parc de Torreblanca, on confluiran pels volts de les 12 del migdia al plataner central del parc. Posteriorment, es llegirà un manifest per part de la guanyadora de la darrera edició del Premi Literari Delta, Sió Lerma. Podeu llegir el manifest a: http://www.elbaixllobregat.cat/contralaviolenciamasclista/manifest2013

Les localitats baixllobregatines que hi participaran són Begues, Cornellà de Llobregat, El Papiol, Esplugues de Llobregat, Gavà, Molins de Rei, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Torrelles de Llobregat, Viladecans.

Consulteu aquí les Rutes de la marxa, ja que n’hi ha una per a cada localitat

Molts municipis han convocat a les 10h, per a realitzar la sortida conjunta cap al punt de trobada final i alguns, ofereixen esmorzar a les persones participants.

Totes les marxes confluiran a les 12.00h a la zona anomenada “la platanera”, del Parc Torreblanca de Sant Feliu de Llobregat. Allà, s’iniciaran els actes institucionals i la lectura del Manifest unitari.

Programa

Lectura del Manifest contra la violència masclista, a càrrec de Ciò Lerma i Ballo, guanyadora de la VI Edició (2011-2012) del Premi Literari Delta.

Lectura dels noms de les dones assassinades enguany.

Actuació de l’Escola Municipal de Música i Dansa Miquel Pongiluppi.

  • Tema principal de la banda sonora de la pel·licula La Llista de Schindler. Grup de cambra de violí i piano.
  • El Cor jove interpretarà Tintanium i You’ve got a friend.

Acte comarcal – 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

El passat dimecres 13 de novembre la sala de Plens del Consell Comarcal va acollir una jornada de debat emmarcada dins el conjunt d’accions unitàries que el Consell Comarcal, en col·laboració amb els ajuntaments de la comarca, realitzen amb la vista posada al 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

En aquesta trobada, que va donar el tret de sortida al conjunt d’accions i activitats que es duran a terme a tots els municipis de la comarca sota el lema “El Baix Llobregat contra la violència masclista”. Per aquest primer acte o acció, es va reunir un bon nombre de persones que van assistir a una taula rodona formada per Inmaculada Montalbán, magistrada i vocal del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) i presidenta de l’Observatorio Contra la Violencia Doméstica y de Género, Alba Alfageme, coordinadora de la Unitat de Suport a l’Atenció a les Víctimes (USAV), de la Direcció General de l’Administració de Seguretat del departament d’Interior, i Maite Estrach, jurista del Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) Baix Llobregat, de la Generalitat de Catalunya.

Joaquim Balsera, president del Consell Comarcal i del Consell de les Dones el Baix Llobregat va presentar l’acte tot destacant la suma d’esforços i el treball conjunt de les diferents administracions públiques, serveis i entitats que atenen i donen suport a totes les persones que pateixen violència masclista a la comarca. Balsera va destacar que “les dades mostren que l’acció coordinada de cossos de seguretat, jutjats de violència, centres assistencials i ajuntaments esdevé clau en aquesta lluita”.

En la seva intervenció, Inmaculada Montalbán, magistrada i vocal del CGPJ i presidenta del’Observatorio Contra la Violencia Doméstica y de Género i una de les persones que va participar en redacció de la primera Llei Orgànica de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, va destacar la necessitat d’incidir més en els aspectes educatius i de prevenció de la violència masclista per poder combatre-la. Montalvan no va deixar passar l’oportunitat per carregar contra l’eliminació de l’assignatura d’Educació per a la Ciutadania ja que “suposa un important pas enrere a nivell d’igualtat, ja que aquesta assignatura era un dels pilars de la llei, sobretot pel fet de garantir que es treballessin continguts específics en igualtat de gènere a totes les fases del sistema educatiu. Aquesta garantia no existeix amb la legislació actual”.

Per altra banda, Alba Alfageme, coordinadora de la USAV, va centrar la seva intervenció en la seguretat de les dones. Alfageme va destacar el fet que “sempre s’ha considerat que el perill per a les dones es trobava a l’espai públic, quan en realitat, el veritable perill, com ho demostren totes les dades, es troba a l’espai privat”. En aquest sentit i fent referència a dades recollides a nivell internacional va concloure dient que “la violència masclista és la principal causa de mort en dones joves a nivell mundial”.

Finalment, Maite Estrach, jurista del Servei d’Intervenció Especialitzada en violència masclista del Baix Llobregat, va explicar les conclusions d’una sessió de treball realitzada recentment entre la judicatura i els serveis jurídics que treballen en l’àmbit de la violència masclista a la comarca. Una de les principals conclusions va ser el malestar de les professionals de l’àmbit social pel gran nombre de peticions d’ordres de protecció que es deneguen als jutjats.

Per últim, Maria Soler, consellera de les Dones del Consell Comarcal, que havia estat presidint la taula en funcions de moderadora, va cloure la jornada destacant el gran interès tant de les intervencions de les ponents com del debat posterior, i va recordar la resta d’activitats que es portaran a terme en els propers dies, principalment la I Marxa El Baix Llobregat contra la violència masclista, d’aquest diumenge 24 de novembre.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here