Una comèdia en clau de monòleg que ens parla dels problemes i obstacles de la vida, de la importància que exerceix el miratge que ens envolta, de la crisi, l’ansietat, el nostre món, la nostra societat, el nostre moment… Un camí, el que tenim davant nostre, ple de forats, passos estrets, precipicis i murs: el Congost

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l Festival LOLA de teatre alternatiu i de petit format esdevé, un any més, una oportunitat artística pels joves artistes catalans que intenten obrir-­se un camí professional amb propostes teatrals properes al públic i compromeses, alhora. Un bon exemple n’és “Congost”,el nou espectacle de la compañía Ens De Nos que s’estrena avui 2 de novembre a Esparreguera, i que també es podrà veure l’endemà, dissabte.

Després d’haver arrencat el projecte a partir de tècniques semblants a les proposades fa dècades per Sanchis Sinisterra,els dos creadors de“Congost”, Victòria Alvelo i Xavier Lauder, posen en escena un text on els eixos centrals són la felicitat fictícia  que impregna la societat i la crisi que això provoca en cada persona en un moment o altre de la vida.

El protagonista de l’obra, Anton, podria ser qualsevol espectador del pati de butaques,un home submís amb una vida normal qui mai ha tingut res a dir perquè tot estaba correcte, fins que sen’ apodera d’ell una crisi existencial que fa trontollar els pilars del castell de sorra que ha construït al llarg delsanys. És just a partir d’aquell moment quan els seus dubtes fan aflorar els detalls més íntims de la sevapersonalitat apareixent davant els seus ulls altres camins a priori inimaginables.

L’humor té una gran presència en l’art actual com a resultat d’una disposició artística que fa que l’autor, lluny d’identificar-se amb el ‘‘geni-creador’’, mantingui una actitud més aviat subversiva davant aquesta figura i la seva activitat.

L’obra dels artistes presents al LOLA i en la mostra LOL utilitza l’humor, no com a temàtica, sinó com a recurs. Els artistes treballen amb la ironia, l’absurd o la sàtira per confrontar a l’espectador amb la crua realitat que, darrerament, no fa gens de gràcia.

A través de l’humor, els artistes no només mostren una forma d’enfrontar-se a la seva creació i al món, sinó també una nova actitud vers el paper de l’artista i l’art dins la societat. L’art ha de crear mites o desmuntar-los? L’obra ha de ser un objecte o una acció? El públic ha de ser espectador o part activa d’un projecte?

El LOLA, nascut el 2003 a Esparreguera, fa anys que volta pels pobles de la comarca i ens porta al Bruc, a Martorell i a Sant Andreu de la Barca en aquesta onzena edició. Ens porta als teatres i sales que tenim a prop de casa, més a prop del que ens podem imaginar. O sigui que, envaïm els teatres, exhaurim les localitats, escodrinyem l’art …

Informació d’utilitat:

29.30 de novembre de 2013 [21.00 h] patronat parroquial (tomàs cabeza, 1) esparreguera

reserva d’entrades: tramateatre@gmail.com t. 618313899

Preus: 10 euros (socis 8 €) menos 5€

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here