Aquestes, s’emmarquen en el total de més de 1000 que la coalició ha presentat a aquests pressupostos que defineixen com a “injustos i antisocials”. En una roda de premsa a la seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, que continua a l’espera del seu traslladat a un nou edifici, els diputats baixllobregatins Jaume Bosch i Lorena Vicioso, han presentat les esmenes dels ecosocialistes per al Baix Llobregat, “un territori fortament castigat per la crisi i inexplicablement també pel Govern de CiU”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap] la roda de premsa, a la seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat a Sant Feliu de Llobregat, han intervingut Arnau Funes, Coordinador d’ICV Baix Llobregat, i els diputats ecosocialistes Jaume Bosch i Lorena Vicioso. També hi han sigut presents l’Alcalde de Sant Feliu -on governa la coalició-, Jordi San José, i regidors i regidores de la coalició, tant de la capital com d’altres municipis.

Arnau Funes ha obert la roda explicant el perquè de l’espai que s’ha escollit per a realitzar-la. “Hem escollit aquesta seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, com a exemple dels compromisos que el Govern ha de complir, en aquest cas, el trasllat de l’Arxiu a la seva nova seu, que no pot allargar-se més i que tan sols resta a l’espera de la dotació pressupostària per al trasllat de la documentació, ja que el nou edifici fa temps que es va construir i avui és un edifici buit al que no es dóna cap utilitat. El trasllat és necessari i urgent, i així ho sol·licita la nostra esmena als pressupostos”.

A més, el també regidor de Cornellà ha volgut destacar que “hem presentat una esmena en la que a més del trasllat de l’Arxiu per dignificar-lo, se sol·licita la creació d’un centre d’interpretació de la història del Baix Llobregat. Creiem que això és molt simbòlic, en un moment en que precisament CiU ataca la pròpia existència de la comarca, mitjançant el projecte de  Llei de Governs Locals”.

Funes ha definit les esmenes presentades per la coalició com “esmenes que volen millorar la vida de la gent. Sobretot en drets fonamentals com l’accés a la Salut, l’Educació o la Cultura”, en una comarca “especialment castigada per la crisi però també per diferents administracions, ja que no hem d’oblidar que també vam presentar moltes esmenes al Pressupostos de l’Estat, amb demandes tant històriques com el soterrament de la via del tren al seu pas per Sant Feliu”.

El Coordinador d’ICV també ha fet esment a una esmena en defensa del comerç local, que la coalició ha presentat “davant de projectes que la Generalitat està tirant endavant, com l’Outlet de Viladecans”. Funes ha instat a CiU i ERC a “demostrar la seva aposta pel comerç de proximitat, votant a favor de l’esmena” i ha lamentat que a part del PSC, “la resta de grups d’esquerres de l’arc parlamentari no ens acompanyin en la lluita social i política al Baix Llobregat, ja que no han presentat esmenes”.

Seguidament ha intervingut el diputat d’ICV-EUiA-EPM Jaume Bosch, que ha explicat l’orientació i la voluntat de les 1056 esmenes que el seu grup ha presentat als Pressupostos previstos pel 2014 amb voluntat de “reflectir la realitat del país i les necessitats socials i territorials”, amb voluntat negociadora perquè “no entendríem que ens diguessin que no a tot” i, sobretot, amb “voluntat d’alternativa” perquè “hi ha maneres diferents de fer les coses”.

“Les esmenes que hem plantejat pretenen capgirar uns pressupostos basats en dues premisses: legalitzar i fer emergir les retallades ocultes al 2013 i ara afegir-hi privatitzacions”, ha explicat Bosch, que ha denunciat la voluntat del govern de “vendre’s el país i estructures d’estat reals” com l’ATLL, les depuradores o l’habitatge social. “Aquests pressupostos el país no se’ls mereix perquè cronifiquen l’austeritat com a malaltia de l’economia i de la societat catalana”, ha criticat el diputat ecosocialista.

El diputat ecosocialista ha destacat la manca d’inversions al Baix Llobregat. “En xifres globals, la Generalitat destina 150€ per habitant, però al Baix Llobregat tan sols 100€. Perquè? Perquè la ciutadania de la comarca val menys que la ciutadania de la resta de Catalunya? En relació al 2012 el pressupost destinat al Baix Llobregat s’ha reduït un 40% i s’inverteix un 30% menys en aquest territori que en la resta, quan tenim 800.000 habitants, més que algunes comunitats autònomes. Realment CiU no entén o no aposta per les potencialitats del Baix Llobregat”.

Durant la roda de premsa, Bosch ha anat desgranant els objectius de les esmenes que ICV-EUiA-EPM ha presentat.

El grup ecosocialista remarca la necessitat de “garantir la sostenibilitat de les finances d’una manera diferent”, per la qual cosa proposa una altra manera de gestionar l’endeutament impulsant la renegociació de les condicions del deute de la Generalitat, el rebuig del límit de l’1% del dèficit, un pla de lluita contra el frau fiscal i mesures fiscals alternatives que presentaran a la llei de  mesures com l’increment de successions, reducció de bonificacions, impostos ambientals, etc.

A més, també han inclòs esmenes encaminades a donar compliment a les mocions i resolucions que s’han aprovat al Parlament perquè “el Govern té l’obligació de complir, no es poden aprovar simplement per quedar bé de cara a la galeria i després no dotar-les de la partida pressupostària necessària”, i ha posat d’exemple el manteniment d’escoles que volen tancar o la reobertura d’urgències en CAPs.

Posteriorment, la diputada Lorena Vicioso ha parlat d’un altre paquet d’esmenes encaminades a “garantir que s’atenen les urgències socials” perquè “no pot ser que a Catalunya cap persona pateixi gana o fred com a conseqüència de la crisi”; i també per garantir l’Estat del Benestar i dels Drets socials, per tal de fer de la igualtat social “una prioritat de país, tot el contrari del què el Govern d’Artur Mas amb el suport d’ERC està fent”. En aquest bloc, ICV-EUiA-EPM proposa un Pla per garantir la qualitat de l’assistència sanitària, reobrir serveis d’urgències, recuperar la normalitat a l’escola, evitant increment ràtios, etc.

Segons Vicioso, aquestes esmenes son fruit d’una “acurada radiografia del territori, que hem pogut dur a terme gràcies a que som un partit amb un peu a la institució i un peu al carrer, sempre costat de les mobilitzacions socials”.

Finalment, la diputada pratenca ha destacat que “volem tocar les butxaques que CiU no vol tocar i que pagui més qui més té, i no la gent humil i treballadora, com és la del Baix Llobregat”

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here