Després de més de 200 activitats de difusió de la figura i l’obra de l’escriptora santfeliuenca Joana Raspall, Sant Feliu de Llobregat s’acomiada avui divendres 29 de novembre de l’any del centenari del naixement de la poetessa amb un últim homenatge. L’acte, que s’iniciarà a les 19 h a la Sala Ibèria (c/ Pi i Margall, 21) de Sant Feliu

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]S[/dropcap]a clausura vol posar en relleu la trajectòria de l’autora i alhora repassar els principals esdeveniments celebrats al llarg d’aquests últims dotze mesos per commemorar els 100 anys del naixement de Joana Raspall.

A la sessió hi intervindran la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; la comissionada de l’Any Joana Raspall, Carme Arenas, així com l’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José. La clausura comptarà també amb la participació de santfeliuencs reconeguts en l’àmbit cultural com el músic i cantautor Joan Dausà i l’escriptora Maite Carranza, que presentaran l’acte.

El reconeixement inclourà la presentació d’un documental que recull els millors moments de la celebració de l’Any. A més, durant la sessió el Cor de l’Ateneu interpretarà la cantata Endavant, mentre que els alumnes de la Coral Infantil de l’Escola Municipal de Música posaran veu a la cantata Rosa Joana i les set magnífiques, totes dues basades en poemes de l’autora i musicades per Joan Josep Blay, professor de l’Escola Municipal de Música. Aquesta darrera cantata està basada en un text de l’escriptor Miquel Desclot.

Més de 200 activitats

La commemoració del centenari es va iniciar el mes de febrer passat i des d’aleshores s’han celebrat arreu de Catalunya més de 200 activitats com ara exposicions, tallers, cantates, recitals de poesia, presentacions de llibres o conferències per difondre l’obra i la trajectòria de la poetessa.

Les escoles i altres centres formatius han impulsat més d’un centenar d’activitats que han permès conèixer la figura de Joana Raspall especialment a infants i joves.

 

Entre el gruix d’accions dutes a terme cal destacar l’edició de nous llibres de l’autora. Així, s’ha publicat Batec de paraules (ed. El Cep i la Nansa), volum que recull tota la poesia lírica de Joana Raspall i que integra els cinc volums publicats fins ara i 191 poemes inèdits que la poetessa guardava al calaix. La mateixa editorial també ha publicat Joana de les paraules clares, amb text de Muntsa Fernández i il·lustracions de Mercè Galí. Un altre llibre que ha vist la llum aquest any ha estat 46 poemes i dos contes (Publicacions de l’Abadia de Montserrat), que recull textos dels seus poemaris “Versos amics”, “Serpentines de versos” i “Concert de poesia”, més dos contes procedents del llibre “Contes del si és no és”. A més, tot just la setmana passada es va presentar el llibre Divuit poemes de Nadal i un de Cap d’Any, un recull de poesies de l’escriptora il·lustrat per Ignasi Blanch i editat per Mediterrània. D’altra banda, el dimarts 3 de desembre, a les 19 h, es presentarà a la Torre del Roser de Sant Feliu el llibret El retrat de l’avi, de Joana Raspall, adaptat per a persones cegues. L’acte anirà a càrrec d’Agustí Vilar i Neus Salvat, de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC). De cara a la primavera de 2014, l’editorial Baula té previst publicar el llibre de la cantata “Rosa Joana i les set magnífiques”, que inclourà un CD.

Entre els actes d’homenatge, recentment va tenir lloc l’”Enfilall de mots” organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans, així com les exposicions commemoratives “Joana Raspall. Una escriptora centenària”, que fins al 22 de desembre es pot visitar al Centre Cívic Mas Lluí, i l’exposició “Escaleta de versos. Joana Raspall, graó a graó”, impulsada pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (Clijcat). Un altre dels reconeixements importants d’aquest any a la poetessa va ser l’acte institucional de l’1 de juliol, dia en què l’escriptora va complir els 100 anys, al Palau de la Generalitat i que va estar presidit pel president Artur Mas.

La celebració de l’Any Joana Raspall ha suposat també la creació de cantates a partir dels seus versos. Corals i escoles han interpretat les peces EndavantL’hora perduda i Rosa Joana i les set magnífiques, cantates que s’han sumat al repertori musical de Sant Feliu.

Joana Raspall ha rebut nous guardons com el Premi Crítica Serra d’Or, atorgat en la categoria de literatura per a infants i joves en reconeixement al conjunt de la seva obra.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here