La poetessa Joana Raspall ha mort aquest dimecres a la matinada a Sant Feliu de Llobregat, segons ha anunciat la seva família. Raspall va complir el passat mes de juliol 100 anys i precisament fa pocs dies, el passat 29 de novembre, es van tancar els actes del centenari del seu naixement. La seva família ha demanat que totes les aules de les escoles de Catalunya recordin a Joana Raspall amb la lectura d’alguns dels seus poemes

La poeta, bibliotecària i lexicògrafa Joana Raspall ha mort la matinada d’aquest dimecres a Sant Feliu de Llobregat als 100 anys.

Aquest 2013 se celebrava l”Any Joana Raspall’ coincidint amb el centenari del naixement de la poeta, amb nombrosos actes de reconeixement a la seva tasca en defensa de la llengua i de la seva aportació a la poesía i la literatura, tant a Sant Feliu de Llobregat -la seva ciutat-, com arreu de Catalunya.

L’homenatge va començar el febrer passat i es va allargar fins al 29 de novembre passat, mesos en què s’han celebrat per tota Catalunya al voltant de 200 activitats com ara exposicions, tallers, cantates, recitals de poesia, presentacions de llibres i conferències per difondre l’obra i trajectòria d’aquesta escriptora.

La Joana

Nascuda a Barcelona el 1913 i resident a Sant Feliu des de 1916, es va diplomar el 1938 per l’Escola de Bibliotecàries, i va exercir la professió durant una temporada breu a Vilafranca del Penedès.

La seva carrera literària acumula nombroses obres, especialment per a nens i joves i obres teatrals, començant amb ‘Petits poemes per a nois i noies’ i seguint pels títols ‘Llum i gira-sols’, ‘Bon dia, poesia’, ‘Degotall de poemes’, ‘Versos amics’, ‘Pinzellades en vers’, ‘Com el plomissol’, ‘Serpentines de versos’, ‘Escaleta al vent’, ‘Font de versos’ i ‘A compàs dels versos’, entre d’altres composicions.

En narrativa, també en el gènere infantil i juvenil, és autora d”El mal vent’, ‘Contes del ‘si és no és”, ‘Contes increïbles’ i ‘La trampa de la Urbanització K’, així com per a adults ‘Diamants i culs de got’, ‘El cau dels heures’ i ‘El calaix del mig i el vell rellotge’.

L’autora va guanyar el 1963 el premi Joan Santamaria de teatre d’ adults amb ‘L’ermita de Sant Miquel’, i el 1967 el premi Cavall Fort amb l’obra de teatre infantil i juvenil ‘El pou’, un gènere en què més tard va publicar’L’invent’ i ‘Kònsum S.A.’ — que formaven una trilogia–.

Raspall també és autora –al costat de Jaume Riera– del ‘Diccionari de sinònims’, i –amb Joan Martí– del ‘Diccionari de locucions i frases fetes’ i el ‘Diccionari d’homònims i parònims’.

Entre d’altres distincions ha estat guardonada amb la Medalla d’Or de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat, el Premi Igualtat de l’Institut Català de la Dona, el Premi de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat ‘Agna Canalies Mestres’ de literatura, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, la Medalla al Treball President Macià i el Premi Crítica Serra d’Or de literatura infantil al conjunt de la seva obra.

La comissionada de l’Any Joan Raspall destaca la “generositat fins el darrer dia” de la poetessa

La comissionada de l’Any Joana Raspall, Carme Arenas, ha destacat aquest dimecres la “generositat fins al darrer dia” de la poetessa Joana Raspall, que ha mort aquesta matinada als 100 anys. Arenas ha explicat en declaracions a l’ACN com fa just tres dies es va celebrar l’acte de cloenda del centenari i que l’escriptora hi va assistir “en plenes condicions i atenta amb tothom”.

En aquest sentit, Arenas ha lamentat que la desaparició de Raspall ha estat una “sorpresa”. Pel que fa la vessant literària, la comissionada ha destacat que l’escriptora deixa un “llegat immens” com a “escriptora prolífica” i la diversitat de gèneres en els quals va treballar en la seva “llarga i fructífera trajectòria”.

(AMPLIADA) Dia de dol a Sant Feliu de Llobregat per la mort de la poetessa Joana Raspall

L’Ajuntament de Sant Feliu ha decretat el dia de dol fins demà a les 17 h i ha suspès totes les activitats previstes per aquesta tarda.

La bandera del balcó de l’Ajuntament de la capital el Baix Llobregat i ciutat de la poetessa, oneja a mitja asta en senyal de dol.

L’enterrament de Joana Raspall es farà demà dijous, a les 16 h, a la Catedral de Sant Feliu de Llobregat.

La capella ardent estarà oberta a la ciutadania al Tanatori de la ciutat avui dimecres de 16 a 21 h i demà dijous, de 10 a 15 h.

L’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, ha lamentat la mort de la poetessa tot assegurant que “és una sort per a la immensa majoria de santfeliuencs i santfeliuenques haver pogut gaudir de la seva companyia i haver pogut aprendre d’ella pel seu propi testimoniatge i la seva vida i per la importància del seu llegat”.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here