Com ja és tradicional, entre els dies 6 i 8 de desembre, es celebra una nova edició de la  Fira de la Puríssima, una de les fires més importants que se celebren al Baix Llobregat. La localitat de Sant Boi s’omple durant un cap de setmana llarg, de música, gastronomía i tradició. Una fira amb molta història…

Les antigues fires

El dret de celebrar fires a la vila fou concedit, pel rei Jaume I el Conqueridor, a les acaballes de la campanya de conquesta de les terres de València, al segle XIII, a la família Llacera, custodis de l’antic Castell de Sant Boi.

La proximitat de la vila amb Barcelona i l’existència d’un pont -sòlid- a començaments del segle XIV, facilitaven la presència d’una gran gentada. La constatació de repetits conflictes i la promulgació d’ordinacions ens donen a conèixer la importància de la vella fira i l’important moviment comercial que aquesta comportava.

Quant el pont fou substituït pel pas en barca, conseqüència de la seva repetida destrucció per la violència del nostre Llobregat, les fires van perdre importància arribant a desaparèixer completament de la nostra documentació baix-medieval.

Podem assegurar què, aquelles antigues fires santboianes, malgrat els repetits intents per relacionar-les, no van tenir cap efecte en la formulació de l’actual Fira de la Puríssima.

Les iniciatives de la Biblioteca Popular de Sant Boi

El mes de març de 1926 entrava en funcionament la Biblioteca Popular de Sant Boi. Des d’un bon principi va tenir en compte la realitat econòmica de la vila on el sector primari era hegemònic i, a partir de les propostes d’alguns socis (Carles Martí, l’impressor Joan Font, etc.), es va procurar de dotar els seus fons d’una bona col·lecció de llibres i publicacions tècniques sobre agricultura que permetessin a la pagesia santboiana de millorar els seus coneixements sobre productivitat i qualitat.

La tardor de 1930 es va impulsar la celebració d’un cicle de conferències agrícoles i, l’any 1931, s’organitzà una “Exposició de Roses” del reconegut cultivador Pere Dot, de Sant Feliu de Llobregat.

L’èxit fou tan gran que el mes de desembre d’aquell mateix any s’acordà de celebrar, al propi local de la Biblioteca, una “Exposició de Fruticultura”, concretament de pomes, que es veié acompanyada d’un concurs d’embalatge que se celebrà a l’Ateneu Santboià.

Aquesta exposició tingué un èxit rotund i va engrescar als seus promotors a llençar-se a noves aventures.

1932. “Exposició de Fruites d’Estiu”

Carles Martí, el desaparegut “Cronista de la vila” i Joan Font eren, a més, directius del Sindicat Agrícola de Sant Boi (fundat l’any 1908), on es responsabilitzaven dels contactes per a l’exportació internacional de la producció frutícola i hortícola del Pla del Llobregat. De la seva relació amb aquestes i d’altres entitats de la vila, l’any 1932, va sortir la idea d’organitzar, per al mes de juliol, a l’Ateneu Santboià, una gran exposició agrícola l’”Exposició de Fruites d’Estiu” que, sense pensar-s’ho, constituirà el precedent més directe de la Fira de la Puríssima.

Aquesta exposició va comptar amb un Comitè d’Honor que es trobava encapçalat per Francesc Macià, president de la Generalitat, qui vindria -personalment- a inaugurar-la.

La responsabilitat organitzativa va recaure en un Comitè Executiu format per representants de la Generalitat de Catalunya, de l’USAC, de l’Ajuntament de Sant Boi, de la Biblioteca Popular, de l’Ateneu Santboià i del Sindicat Agrícola local.
Aquesta exposició va comptar amb la participació de bona part de la pagesia local que es veié acompanyada per delegacions dels altres Sindicats Agrícoles de la comarca. A més, a la Biblioteca Popular, se celebrà una exposició fotogràfica “d’assumptes frutícoles”.

La importància d’aquella iniciativa queda manifestada en l’edició d’uns vistosos cartells (amb versions en català, castellà i francès), programes, segells commemoratius, etcètera; que assoliren plenament els seus objectius: convertir la nostra població, durant un dia, en la capital agrícola de Catalunya.

1941. “Exposición de frutas y productos del campo”

En els moments més difícils de la postguerra, concretament pel 17 d’agost de 1941, la “Hermandad Sindical del Campo”, que havia substituït a l’antic sindicat, va promoure la celebració d’una nova mostra recolzada en l’existència, a la nostra vila, de la “jefatura” de la III Zona Agrícola que agrupava bona part de les “Hermandades” de la vall baixa i pla del Llobregat.

Aquesta exposició va celebrar-se als jardins de la Torre del Sol i va comptar amb l’assistència del Ministre d’Agricultura, general Miguel Primo de Rivera, fill de l’antic dictador i germà del mític José Antonio. Aquest personatge feu un discurs molt elogiós per a l’agricultura catalana i, molt especialment, per a la baixllobregatina.

La “Hermandad” de Sant Boi, repetint una de les iniciatives d’èxit de l’exposició de 1932, va instal·lar-hi un enorme corn de l’abundància, amb una riquíssima i variada selecció de fruites, que va ser l’admiració de tothom (la premsa de l’època parla de 40.000 visitants). Molts i moltes santboianes no podien menys que recordar, en aquella exposició, l’ambient local desaparegut com a conseqüència del canvi polític.

Les dificultats del període, caracteritzat pel desenvolupament de la 2ª guerra mundial, amb una gens discreta participació del règim franquista, dificultaren la repetició de l’esdeveniment els anys successius, si bé la III Zona Agrícola va celebrar diverses mostres, de poca entitat, a l’interior de la pròpia “Hermandad” que coincidiren amb la visita de diverses personalitats del moment.

Una consolidació accidentada (1947-1951)

La tardor de 1946 i a proposta del soci Joan Font i Esteve (un dels impulsors de les mostres agrícoles dels anys trenta), la “Hermandad Agrícola” va acceptar de celebrar un mercat d’arbres fruiters on poder fer les comandes i poder conèixer la producció viverista de Catalunya. L’altra gran fira comarcal, la de la “Candelera” a Molins de Rei, s’esdevenia en una data molt tardana com per adquirir els arbres frutícoles i poder fer plantacions regulars amb èxit.

Va ser escollida, com a data més apropiada, el 8 de desembre, festivitat de la “Puríssima”. Aquella edició, però, per una manifesta manca de temps no es pogué realitzar, ajornant-se fins l’any següent, 1947.

El 8 de desembre de 1947 se celebrà, amb un propòsit ferm de continuïtat, la “I Feria de Planteles de Árboles Frutales y de Adorno” on, a més de la mostra, s’organitzà un concurs i un cicle de conferències sobre fruticultura, que van anar a càrrec de reconeguts enginyers agrònoms, essent clausurat per Lluís Pascual Roca, president de la Cambra Agrària Provincial de Barcelona.

Tot i la voluntat de continuïtat, l’edició de 1948 no va celebrar-se, posant novament en evidència la intermitència de les nostres exposicions agrícoles. S’ha apuntat a l’escassa presència de públic i al reduït número d’expositors la interrupció d’aquella iniciativa què, recordem-ho novament, era novedosa i trencava amb l’antiga tradició de les mostres de fruita del Pla del Llobregat per abastar una major complexitat organitzativa.

L’any 1949 va anunciar-se la “II Feria de Planteles de Árboles y de Adorno”, acompanyada d’una nova exposició de pomes a la Biblioteca Popular.

L’any 1950 va aparèixer, per primer cop, el concepte de Fira de la Puríssima associat a la “III Feria de Planteles de Árboles y de Adorno”, organitzant-se, als jardins de l’Ateneu Santboià, una gran exposició comarcal de tota classe de fruites i verdures. Aquella fira va incorporar tot un conjunt d’iniciatives culturals que ajudaven a farcir el “gall” firal.

L’edició de 1951, anunciada directament com a “Feria de la Purísima” fou molt lluïda, sobretot per a la pagesia local, que celebraren l’acabament de les obres de remodelació del vell edifici social.

Aquell acte s’aprofità per descobrir una placa al carrer de Lluís Pascual Roca, que venia a substituir una part de l’antic carrer de Montmany, en senyal de reconeixement a qui havia estat president de la Cambra Agrícola Provincial. També s’aprofità per fer un homenatge als socis fundadors del Sindicat Agrícola. Finalment, a la nova Sala de Juntes s’inaugurava una galeria de retrats de santboians il·lustres.

La mostra de productes d’aquest any, 1951, es desenvolupà a l’Ateneu Santboià on encara s’estava treballant en la construcció de la nova sala de cinema i teatre i que encara no estava coberta.

 

Font: Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i Museu de Sant Boi de Llobregat

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here