L’associació Aladula, la Regidoria de Medi Ambient i el Departament d’Agricultura de la Generalitat van organitzar dijous una jornada sobre silvopastura a l’Escorxador de Begues

La jornada tenia com a objectiu analitzar el paper de la silvopastura com a estratègia de prevenció d’incendis forestals. Des de fa tres anys, l’associació Aladula gestiona dos ramats de cabra blanca de Rasquera específicament dedicats a la silvopastura, un dels quals és el de Begues.

L’acte va estar presidit per l’alcaldessa de Begues, Mercè Esteve, i va comptar amb la participació de Just Serra, veterinari, i Jaume Guillamon, de l’associació Aladula. També hi han participat els tècnics de l’Ajuntament Alfons Millan i Josep Marcé.

Begues té una superfície forestal de 4.379 hectàrees, la major part de les quals es troben a dins del Parc Natural del Garraf. És per això que el 2010, l’Ajuntament va posar en marxa un projecte pioner: el silvopasturatge. Un any després, un ramat d’unes setanta cabres va començar a netejar les franges de protecció contra incendis forestals.

Precisament en aquest moment s’està tramitant amb la Diputació de Barcelona un conveni de col·laboració entre l’associació Aladula i l’Ajuntament per ampliar el ramat del municipi i donar servei no només a les franges de protecció, sinó també a prats i al sotabosc.

La producció de biomassa és un altre projecte que s’ha engegat al poble. Permet l’autoabastiment d’energia neta a través de calderes de biomassa que proporcionen aigua calenta i calefacció. És per això que s’ha construït un magatzem d’estella i s’han instal·lat dues calderes de 500 quilovats cadascuna a l’escola Sant Cristòfor i a la piscina municipal. A més, se n’estan instal·lant dues més de 250 quilovats per abastir el futur centre cívic.

A Begues, la utilització de la silvopastura i de la biomassa forma part d’una estratègia local de sobirania energètica, amb resultats ambientals, socials i econòmics que agafen dimensió de país.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here