Dijous passat es va celebrar a la seu del Consell Comarcal, l’Assemblea anual d’aquest Consell Consultiu, durant la que es van presentar les conclusions de 2013 de les dues comissions de treball d’aquest òrgan de participació de la gent gran de la comarca: la lluita contra l’exclusió social, la pobresa i l’aïllament; i la promoció de la salut, recerca de l’envelliment actiu i prevenció de la fragilitat i la dependència

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, que va presidir l’acte es va referir a aquest Consell Consultiu destacant la seva importància ja que aplega al conjunt de les entitats i associacions comarcals relacionades amb la gent gran. Balsera recorda que en aquest fòrum “es formulen les demandes i les polítiques que ells pensen que són prioritàries i nosaltres el que fem és gestionar-les davant de les administracions i intentar fer possibles aquelles que depenen de nosaltres o dels Ajuntaments”. El president comarcal també va posar en valor aquest Consell Consultiu ja que “és un exemple de participació que funciona i que és molt valorat per ells però també per nosaltres ja que en definitiva ens marca aquelles sensibilitats que volem que desenvolupem, sensibilitats que ara mateix passen per temes com les pensions o altres que malauradament depenen d’altres administracions, però sens dubte la nostra capacitat d’influir dona resultats encara que no tot el ràpid que ens agradaria”.

Lluïsa Moret, per la seva banda, i com a consellera delegada de la gent gran del Consell Comarcal del Baix Llobregat, va constatar que “la preocupació de la gent gran es centra  sobre tot pel que fa a la situació actual d’emergència social i el rol que estan jugant en la cobertura de les necessitats bàsiques en moltes famílies així com l’impacte econòmic que està tenint això en les seves economies”. A més a més, segons Moret,“aquest impacte econòmic afecta molt al seu benestar, a la seva qualitat de vida, i sobretot al que té a veure amb la pobresa energètica, és a dir, que tenen dificultats amb les seves pensions per cobrir la despesa dels subministraments energètics”. Moret destacà que la gent gran “està molt preocupada per l’impacte en els seves economies que té el copagament sanitari, les retallades en alguns serveis bàsics de salut, o la retirada de gairebé 500 medicaments del sistema de salut”.

El treball del Consell Consultiu al llarg de l’any s’ha fet a partir de la feina en comissions. Una primera comissió ha estat treballat temes relatius a la lluita contra l’exclusió social, la pobresa o l’aïllament. El treball s’ha fet a través de l’estudi i el seguiment exhaustiu de les noves normatives aprovades pel govern de l’Estat en relació a les pensions i les jubilacions i tot allò que directa o indirectament afecta al col·lectiu de gent gran com potser la dificultat dels processos d’emancipació de la gent jove o les beques menjador. En una segona comissió s’han treballat temes relatius a la promoció de la salut, recerca de l’envelliment actiu i prevenció de la fragilitat i la dependència. Aquesta comissió s’ha centrat en qüestions tant dispars com els efectes i les conseqüències del copagament sanitari i l’ús de medicaments o la necessitat d’impulsar regidories especifiques de gent gran en els governs municipals. El conjunt de conclusions i reivindicacions acordades en aquestes comissions s’aniran traslladant des del Consell Comarcal a les diferents administracions i òrgans competents per tant que la veu del Consell Consultiu sigui escoltada.

A l’Assemblea també es van aprovar les dues comissions de treball que durant el 2014 redactaran les propostes que els delegats i delegades de la gent gran del Baix Llobregat portaran al 7è Congrés Nacional de la Gent Gran de Catalunya, que tindrà lloc a l’octubre. Les línies de treball d’aquestes comissions seran, d’una banda, Persona, societat i benestar, on es tractaran temes de pobresa, desenvolupament personal, estat del benestar o envelliment actiu, entre d’altres, i d’altra banda, La Catalunya del Futur, que estudiarà temes demogràfics, immigració, interculturalitat, gènere i igualtat i relacions intergeneracionals.

 

Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here