El temps ens ha donat la raó: primer, l’histriònic projecte a imatge de Las Vegas era un fiasco; i segon, s’ha de sortir al carrer, sempre, fins i tot contra les fortunes mundials i els governants al seu servei.gameover

Sheldon Adelson, el mafiós promotor de la ciutat de casinos Eurovegas va anunciar la setmana passada que renunciava a tirar endavant el seu somniat megacomplex de joc i oci a Espanya. Els motius esgrimits van ser que el Govern no volia acceptar les creixents exigències del magnat, però també caldria considerar els complicats problemes econòmics que arrossega el grup Las Vegas Sands dels Estats Units i la forta oposició social generada des de les dues ciutats inicialment escollides per instal·lar el complex, Barcelona i Madrid.

Va ser a les acaballes de l’hivern de 2012 quan es van començar a sentir els primers rumors sobre la possible creació d’Eurovegas i tot el que se’n derivava, i moltes entitats i associacions, unides sota els noms d’Eurovegas No a Madrid i Aturem Eurovegas a Barcelona, van iniciar una lluita sense precedents contra un projecte que representava, un cop més, un model de desenvolupament ecològicament insostenible i basat en l’economia especulativa: una Euromaquil·la.

En aquest temps hem vist com en un principi l’amenaça sobrevolava Barcelona i Madrid, ciutat que finalment havia d’acollir l’aberració d’Adelson; allà Eurovegas No va haver de fer front a la major part dels poders polítics i econòmics de la capital per tal de crear una massa social de rebuig ben àmplia contra aquest somni i desacreditar-ne els beneficis davant la ciutadania. Finalment, la il·lusió de l’acaparador Adelson s’ha esfumat.

S’ha demostrat, doncs, que mobilització social és efectiva i sí que val la pena, i que ens hem d’unir si volem aconseguir fites importants davant el capital especulatiu global. Des d’aquí, per tant, volem saludar i felicitar els companys d’Eurovegas No, i els encoratgem a mantenir viu l’esperit de lluita davant futures i presents agressions al territori.

Ara que Eurovegas ja no niarà a les nostres terres, hem d’exigir un canvi de model en la gestió del territori. No volem més projectes al servei del gran capital especulatiu i financer. Ni Catalunya ni Tarragona necessiten Barcelona World, ni Viladecans, un outlet. El que necessitem i el que reclamem des de Delta Viu és que es fomenti una ecoomia que satisfaci les necessitats socials de treball, serveis públics i benestar de les persones, basat en la solidaritat i la cooperació, no pas en la competència i l’explotació, i que conservi el nostre territori per a les generacions futures.

Aquí us deixem amb alguns records molt entranyables per nosaltres, de moments que hem compartit amb els i les companyes de Madrid:

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here