Cada 31 de desembre, un personatge mític passeja pels carrers de les ciutats i pobles del Baix Llobregat. Es tracta de l’Home dels Nassos, que en té tants com dies té l’any. El dia 31 sortirà, aneu a buscar-lo!

Segons explica el folklorista català Joan Amades, l’Home dels Nassos seria una degeneració d’un personatge que simbolitzava l’any, un personatge mitològic català. I de fet, és l’evolució d’un déu perdut, vinculat al romà Janus que era representat amb dues cares: una amb aspecte infantil i una altra d’ancià, una mirant endavant i una altra mirant endarrere; i amb dues claus: la del cel i la de l’infern.

El matí del 31 de desembre, mentre s’esmorza, molts pares expliquen als seus fills i filles que avui, si s’hi fixen, poden veure pel carrer un personatge que té tants nassos com dies té l’any. Els xics i xiques no entenen aquest joc de paraules i se’ls fa creure que aquest dia poden veure un ésser terrible, una espècie de monstre de 365 nassos. Incrèduls, els infants es passen el matí cercant aquest personatge i sovint se’ls demana si ja han vist l’Home dels Nassos, en un intent per allargar l’engany.

En els darrers anys, però, l’Home dels Nassos ha passat de ser un personatge de l’imaginari popular, un personatge de la fantasia i sense presència corpòria, utilitzat per jugar amb la canalla; a ser un representat mitjançant un capgròs que aquest dia es passeja pels carrers repartint caramels. Aquest és un procés que també es va donar ja fa cent anys amb els Reis Mags, que en un principi també només eren personatges imaginaris que la canalla no veia mai, per passar a ser uns personatges amb qui la mainada  fins i tot hi pot parlar en el marc de grans Cavalcades.

Actualment, a algunes poblacions, entre elles diverses del Baix Llobregat, es conserva aquesta tradició de fer una cercavila amb un capgròs que simbolitza aquest Home dels Nassos.

El Prat

Un any més, torna la cercavila de l’Home dels Nassos pels mercats i carrers de la ciutat amb acompanyament de tambors, el dia 31 a partir de les 11h.

La cercavila acabarà petant, com ja és tradicional, a la plaça de la vila, amb una animació de tambors i música a càrrec de les colles de cultura tradicional de la ciutat.

I ja sabeu, estigueu atents per trobar l’home que té tants nassos com dies queden per acabar l’any!

Sant Boi

A la localitat baixllobregatina la cercavila de l’Home dels Nassos començarà el dia 31 a les 17h, a plaça de l’Ajuntament.

Amb animació infantil i cercavila pels carrers O’Donell, Jaume I, Torre Figueres i Mossèn Jacint Verdaguer, pl. Catalunya, Francesc Macià i Jaume I i carrer Major.

Organitzat per Pessebristes de Sant Boi, Federació Els Garrofers i l’Ajuntament. Busqueu l’Home dels Nassos!

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here