El guionista pratenc Enric Rufas ha estat nominat al premi Goya al millor guió original per la pel·lícula “La herida”, juntament amb el director del film, Fernando Franco, coautor del guió

La 28 edició dels Premis Goya ja té nominats. En un acte presentat per Quim Gutiérrez i Clara Lago es van desvetllar els que seran els protagonistes de la cerimònia de lliurament dels Premis Goya.

El lliurament de guardons tindrà lloc la nit de el 
9 de febrer, en el transcurs d’una gala que, des de l’Hotel Auditorium Madrid, dirigirà i conduirà el periodista i showman Manel Fuentes.

Enric Rufas i Bou (El Prat de Llobregat, 1966) és un dramaturg i guionista de cinema i de televisió. Rufas obté el seu primer premi amb l’obra de teatre L’univers perdut, guanyadora del premi Recull en l’apartat Josep Ametller de teatre 1996, (publicada per Edicions 62), estrenada el 1998 al Teatre Artenbrut de Barcelona i en el teatre de las Aguas deMadrid en 2002. Amb la seva segona obra, La lluna dins un pou va ser proclamat guanyador del Premi Joan Santamaria 1996 (publicada per l’AADPC). En 1997 rep l’accèssit al Premi Memorial Antoni Santos Antolí amb l’obra En temps de Pau. Un any més tard publica Certes mentides amb l’editorial Arola Editors. El 2005 repeteix amb la mateixa editorial i, amb d’altres autors, publica la seva peça breu Els venedors de somnis amb el títol conjunt de Dramaticulària.

Com a guionista cinematogràfic destaca el llargmetratge Les hores del dia, guió cinematogràfic escrit conjuntament amb el director Jaime Rosales. Guanya diversos premis, entre ells el Premi Internacional de la Crítica 2003 al Festival de Canes 2003 (FIPRESCI); dues nominacions als Premis Goya 2004: al millor guió original i al millor director novell; o el Premi Especial del Jurat al Festival de Cinema Independent de Buenos Aires (2004). Amb la seva segona pel·lícula, La soledad, va obtenir tres Premis Goya 2007millor pel·lículamillor director i millor actor revelació. Anteriorment, el llargmetratge va estar present en el Festival de Cannes 2007 en la selecció oficial, participant a la secció “Un certain regard”. L’any 2008 l’editorial Lagartos Editores publicà el guió cinematogràfic de La soledad i el 2012 estrenà Sueño y silencio, llargmetratge escrit conjuntament amb Jaime Rosales, seleccionat en la Quinzena de realitzadors del festival de Cannes. Al novembre de 2012 el seu projecte de llargmetratge “Los débiles” guanya el primer LABORATORI D’ESCRIPTURA DE GUIONS DE LA FUNDACIÓ AUTOR DE LA SGAE. Al febrer de 20213 es roda “La Herida” guió escrit amb el director Fernando Franco. Llargmetratge seleccionat en la SECCIÓ OFICIAL DEL FESTIVAL DE SANT SEBASTIÀ. Alçant-se amb: “Mención especial del jurado y Concha de plata a la mejor actrz a Marian Álvarez. Estrena en cinemes 4 octubre 2013 .

Actualment treballa en l’escriptura dels guions: “El sonido de las cosas” co-guionista amb Ariel Escalante, el director del llargmetratge. (Costa Rica.) “El reflex de Marc” conjuntament amb el director Xavi Sala. (España-México.) i “Jirafas, rinocerontes e hipopótamos”, amb el director Jaime Rosales. (España-Alemania-Francia)

Com a guionista de ràdio ha treballat per Catalunya Ràdio, creant en solitari una sèrie còmica titulada “Sol arran de la finestra” i el text dramàtic “Vent a les orelles”. En televisió ha treballat com a guionista de programes d’entreteniment i sèries de ficció per a les cadenes TelecincoAntena 3CuatroLaSextaCanal+ i TV3. També va exercir de crític de teatre per a la revista Barcelona Village Magazine.

Com a professor ha exercit tallers, cursos, Màster Class i tutories de guió a la Universitat Nacional de Colòmbia, a la Universitat Carlos III de Madrid, a l’Escuela Internacional de Cine y Televisión de San Antonio de los Baños (Cuba), a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, i a l’Escuela de nuevas tecnologías en comunicación y audiovisuales (Alcorcón, Madrid).

Sinopsi de “La Herida”

ANA té 28 anys, se sent útil i satisfeta en el seu treball rutinari ajudant als altres. No obstant això, fora de la seva jornada laboral, ANA té seriosos problemes per relacionar-se. És socialment maldestre, fins i tot agressiva, amb les persones més properes i estimades.

ANA no pot controlar aquest comportament ni les seves emocions, per les quals pateix i es turmenta, sentint-se culpable. En el fons només voldria estar bé amb ella mateixa i amb els altres, ser feliç. A poc a poc, la seva conducta es va fent cada vegada més autodestructiva fins a autolesionar-se, sentint-se cada vegada més aïllada.

ANA pateix el que els psiquiatres anomenen trastorn límit de la personalitat, o conducta borderline. Però ella no ho sap.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here