Castelldefels, Martorell, Pallejà, Sant Feliu de Llobregat i Sant Vicenç dels Horts, són els primers pobles de la comarca escollits per fer un repàs a les fórmules que des dels consistoris del Baix Llobregat s’estan duent a terme, per tal de generar ocupació

Castelldefels

La Casa d’Oficis de Vista Alegre contractarà joves de 18 a 25 anys

En el marc del projecte integral d’Intervenció al barri de Vista Alegre, l’Ajuntament de Castelldefels posa en marxa un programa per a joves menors de 25 anys que es vulguin dedicar a treballar dins l’àmbit sociosanitari. La proposta alterna una formació inicial amb una posterior contractació.

Amb el finançament i suport del Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu, l’Àrea municipal de Promoció Econòmica de l’Ajuntament posa en marxa un projecte que té com a objectiu la millora de les competències professionals dels joves en situació d’atur.

El projecte, anomenat Casa d’Oficis de Vista Alegre, té una durada de 6 mesos prorrogables a 6 mesos més. Durant els primers 6 mesos els participants rebran formació vinculada als serveis socioculturals a la comunitat, i més concretament, d’atenció sociosanitària a les persones en el domicili i d’atenció a persones dependents en institucions socials.

Els participants que superin amb suficiència aquesta primera fase seran contractats 6 mesos més per l’Ajuntament, per treballar amb les treballadores socials municipals als domicilis i en els acompanyaments que es requereixin de gent gran del barri de Vista Alegre.

El programa formatiu incorpora continguts vinculats amb aquests aspectes:

Higiene i atenció sanitària domiciliària Atenció i suport psicosocial domiciliari Suport domiciliari i alimentació familiar Suport en l’organització d’intervencions en l’àmbit institucional Suport en la recepció i acolliment en institucions de persones dependents Suport en l’organització d’activitats per a persones dependents en institucions Suport psicosocial, atenció relacional i comunicativa en institucions Els participants en el projecte han de ser joves entre 18 i 25 anys, homes o dones, en situació d’atur, amb el graduat escolar i empadronats a Castelldefels, prioritàriament residents al barri de Vista Alegre.

El programa es posa en marxa aquest mes de gener, i és previst que acabi al desembre de 2014, amb una primera fase formativa (fins al dia 30 de juny) i amb una segona fase de contractació, de juliol a desembre de 2014.

Martorell

L’Ajuntament de Martorell ha contractat a 20 persones aturades durant 6 mesos a través del pla d’ocupació Treball i Formació, impulsat i finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i gestionat per l’Ajuntament. Les gestions fetes des del Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament amb l’objectiu de generar ocupació en el municipi van recollir els seus fruits el passat mes de desembre. El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) va otorgar el passat mes de desembre una subvenció per un import de 169.677,12 euros per diferents projectes de plans d’ocupació municipals, concretament el que l’Ajuntament de Martorell a través de la Regidoria de Promoció Econòmica havia sol•licitat en el marc del programa mixt “Treball i Formació”.

A través d’aquest pla, l’Ajuntament ha contractat a 20 persones aturades que van començar a treballar el 31 de desembre de 2013 i que durant 6 mesos, fins al 30 de juny del 2014, estaran assignades a diferents regidories i destinades a activitats de diferent qualificació, descrites en cada un dels projectes aprovats: suport departament de Cultura i joventut, actuacions a la via pública, suport Promoció Econòmica, suport departament d’Ensenyament, suport departament de Comerç, suport nens i nenes amb necessitats especials, promoció i millora turisme local, agents cívics, recursos educatius.

Les persones seleccionades, 12 homes i 8 dones, tenen un perfil laboral adaptat al lloc de treball i treballaran per l’Ajuntament a  jornada laboral completa amb formació específica per la tasca que els ha estat adjudicada. Es tracta d’una agent cívica, tres administratius/ves, un dinamitzador cultural, una dinamitzadora de turisme, una dinamitzadora de comerç, cinc pintors, quatre jardiners, tres acompanyants educatives i un informàtic, que han estat escollits després d’un procés de selecció realitzat a partir dels aturats derivats del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). En aquesta ocasió, el pla d’ocupació va destinat a persones aturades de llarga durada del municipi, prioritàriament majors de 30 anys, que haguessin exhaurit la prestació per desocupació o el subsidi d’atur, sense nous drets a percebre’ls en la data de selecció, que estiguessin apuntades al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i que no haguessin participat en projectes de plans d’ocupació anteriors.

Programa Treball i Formació

El Pla d’Ocupació del Programa Treball i Formació està impulsat i finançat per la Generalitat de Catalunya a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el Fons Social Europeu, i gestionat per l’Ajuntament de Martorell. El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) amb el Programa Treball i Formació pretén  afavorir la inserció laboral i millorar l’ocupabilitat de les persones aturades, prioritàriament de 30 anys o més, que hagin exhaurit la prestació per desocupació i/o el subsidi.

L’objectiu d’aquest pla d’ocupació és desenvolupar accions d’experiència laboral que consisteixen en la contractació laboral les persones participants per part de l’Ajuntament per a la realització de treballs de caràcter públic i interès social a jornada completa i realitzar també accions formatives d’assistència obligatòria per part de les persones participants durant la jornada laboral.

Pallejà

El programa Pallejà Contracta, per a la subvenció de contractacions per part d’empreses locals, es perllongarà a aquest 2014

Les darreres actuacions municipals destinades a promoure la contractació de persones en situació d’atur han permès la creació de 14 nous llocs de treball al municipi. Entre aquests destaquen les contractacions realitzades a través del programa Pallejà Contracta que ha permès 10 persones que es trobaven a la recerca de feina i a 10 empreses locals establir contractes laborals per un mínim de 6 mesos.

Per tal d’incentivar la creació d’aquests llocs de treball el consistori ha subvencionat a empreses i comerços de Pallejà amb 4.000 o 2.000 euros en funció del tipus de jornada laboral. D’aquesta manera s’assolia un doble benefici tant per l’increment de l’ocupació com pel suport rebut pels empresaris locals adherits al programa. La bona acollida de Pallejà Contracta permetrà que la proposta torni a reproduir-se a través de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local aquest 2014.

Paral·lelament a aquest programa també cal destacar la creació, durant el darrer trimestre del 2013, de llocs de treball per a quatre persones més a partir de dos plans d’ocupació gestionats conjuntament per l’ajuntament i el Consell Comarcal del Baix Llobregat. Aquests plans han permès la contractació de 3 peons de brigada que donaran suport a les tasques de manteniment i conservació dels espais municipals, i d’un agent cívic que desenvoluparà tasques de sensibilització i informació ambiental.

Sant Feliu de Llobregat

L’Ajuntament contractarà 27 persones i impulsarà nous cursos en el marc del programa Treball als barris durant el 2014

El programa Treball als barris, impulsat pel Departament de Treball mitjançant el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), continuarà en marxa aquest 2014 a Sant Feliu. El programa rebrà prop de 400 mil euros que permetran engegar noves accions entre les quals destaca la contractació de fins a 27 persones a l’atur en plans d’ocupació, així com la posada en marxa de cursos de formació de diferents especialitats que es centralitzaran a l’Oficina del Projecte d’Intervenció Integral Fem Barri, dels barris de Can Calders i la Salut.

A nivell formatiu, al llarg de 2014 es faran tres cursos de formació ocupacional: ajudant de sala i cuina (320 h),cambrer/a de pisos (325 h) i dependent/a polivalent (330 h). Aquests cursos, que combinen la formació a l’aula amb pràctiques en empreses, ofereixen 15 places per a cada especialitat. El procés de selecció es farà durant el primer semestre de l’any en el cas dels cursos d’ajudant de sala i cuina i cambrer/a de pisos, i a partir del juliol en el de dependent/a polivalent. També al llarg de l’any s’impartiran formacions per obtenir els carnets de manipulador d’aliments i de carretons elevadors, i la targeta professional de la construcció (TPC).

L’oferta formativa inclou també dos cursos d’ofimàtica bàsica (30 places) i un d’anglès bàsic per a l’atenció a públic(15 places). A banda d’aquestes especialitats formatives, també es preveuen accions de suport com entrevistes d’orientació, monogràfics d’inserció o la realització del Club de Feina, entre altres.

A més, també s’impulsaran tres cursos orientats a la formació professionalitzadora i adreçats a diferents col·lectius. Es tracta d’un curs de neteja industrial i domiciliària (150 h) adreçat preferentment a dones de Can Calders i La Salut; un d’operacions auxiliars d’administració i tractament de la informació (200 h) i un de dinamització digital (50 h) adreçat a joves d’entre 16 i 29 anys.

Creació d’ocupació 

El programa Treball als barris també preveu la contractació directa de persones a l’atur per part de l’Ajuntament mitjançant plans d’ocupació. Concretament s’han aprovat tres plans que tenen per objectiu fer tasques d’interès i serveis a la comunitat en el marc del Projecte Fem Barri.

  • Així, el Pla d’ocupació de Promoció de l’autonomia personal preveu la contractació durant 6 mesos de 8 dones dels barris de Can Calders i La Salut per desenvolupar tasques d’atenció i cura de la llar per a persones grans o amb situacions de dependència, així com d’un/a treballador/a social per coordinar el grup.
  • El pla d’ocupació Auxiliars d’informació permetrà la contractació durant 6 mesos de 7 persones per capacitar-les en el desenvolupament de tècniques de prospecció, recopilació i tractament de dades, i l’atenció i informació a la ciutadania en general.
  • Per últim, a través del pla d’ocupació Dinamització digital es contractaran 5 joves d’entre 16 i 29 anys durant 6 mesos, per dur a terme accions d’alfabetització digital de diversos col·lectius dels barris, així com facilitar l’accés a les eines TIC del teixit social de la ciutat.

A partir del mes de gener se celebraran sessions informatives a l’Oficina de Fem Barri adreçades a les persones interessades en participar en els plans d’ocupació. Aquest és el setè any consecutiu que Sant Feliu rep la subvenció dins Treball als Barris, programa complementari del Projecte d’Intervenció Integral Fem Barri.

Sant Vicenç dels Horts

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts comença l’any amb la contractació de 45 persones, gràcies a les subvencions aconseguides a través de diversos plans d’ocupació amb altres administracions. Aquest divendres s’ha fet un acte de presentació als nous treballadors, que desenvoluparan les seves tasques al Consistori en terminis d’entre cinc mesos i un any.

Les noves contractacions es distribueixen en els àmbits següents:

11 persones: contractades en un programa mixt de treball i formació. Aquest pla d’ocupació està finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya de la Generalitat i cofinançat pel Fons Social Europeu. Treballaran als departaments de Cultura, Serveis Socials, Serveis Municipals i Ocupació i Empresa. Els contractes són de sis mesos a jornada completa.

7 persones: contractades en el programa Treball als Barris. Treballaran al departament de Serveis Municipals, amb actuacions als barris de La Guàrdia i La Font del Llargarut. Aquest pla d’ocupació està finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya de la Generalitat i cofinançat el Fons Social Europeu. Els contractes són de sis mesos a jornada completa.

25 persones: contractades en dos plans d’ocupació finançats pel pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Treballaran en els àmbits de Serveis Socials i Educació. D’aquests contractes, 24 són de cinc mesos a jornada parcial i 1 és de nou mesos a jornada completa.

Totes les persones contractades en aquests àmbits són de Sant Vicenç dels Horts i estaven a l’atur.

A més, per reforçar els serveis que presta el departament d’Ocupació i Empresa, s’han contractat dues persones més amb el suport de la Generalitat i del Fons Social Europeu. Es tracta d’un tècnic agent d’ocupació de desenvolupament local i d’una tècnica d’emprenedoria. Els contractes són d’un any a jornada completa.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here