Can Negre és una masia situada a Sant Joan Despí, transformada per l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol i Gibert entre 1915 i 1930. Actualment pertany a l’ajuntament de la localitat baixllobregatina, que la dedica a diverses activitats culturals, i acull el Centre Jujol – Can Negre que forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona

A finals de 1894, l’arquitecte modernista Josep M. Jujol (1879-1949) presentà a Pere Negre un dibuix en el revers blau d’un sobre, que després va retallar seguint la silueta de la casa: és el primer projecte de dignificació de Can Negre.

L’advocat Pere Negre i Jover, que conegué Jujol a través de la torre de la Creu, encarregà al jove arquitecte la reforma i ampliació de la masia de la seva propietat. Com en quasi en tota l’obra jujoliana, l’obra es realitzà per etapes, tot adequant-se a l’economia del propietari. Es poden intuir les fases de la reforma de can Negre: la reforma (1915-1917), l’ampliació (1917- 1921) i la decoració (1920-1926). Jujol aconseguí convertir l’antiga masia en una ‘casa màgica’ on els espais domèstics es transformaren en metàfores plenes de significació poètica i religiosa.

En el decurs dels anys, la casa inicià un greu procés de deteriorament. L’any 1966, passà a ser propietat municipal per donació dels hereus de la família Negre, i el 1982, els arquitectes Antoni Navarro, Gabriel Robert i Xavier Güell van redactar un primer projecte de rehabilitació de l’edifici, i van iniciar la consolidació dels forjats i la restauració de la planta baixa.

L’any 1990, l’Ajuntament de Sant Joan Despí va impulsar la rehabilitació definitiva de Can Negre i, amb el suport de la Diputació de Barcelona, es realitzà la restauració del conjunt de l’edifici i la urbanització de la Plaça de Catalunya. El projecte, dirigit per l’arquitecte Francesc Xavier Asarta, significa la recuperació d’un dels màxims exponents del patrimoni artístic català.

L’edifici

La façana principal és l’element més rellevant, i està coronada per línies ondulants a l’estil de les façanes barroques, amb un component de asimetria que no trenca l’harmonia del conjunt.[1][3] Es varen conservar les obertures originals de la façana, però amb un nou estil, dissenyant la tribuna principal amb la forma d’un sorprenent carruatge. Una orla ressegueix el perfil sinuós de la part superior, amb 5 medallons que formen la inscripció Ave gratia plena dominus tecum. La decoració combina esgrafiat, trencadís, fusta, ferro i guix.

A l’interior hi destaca l’escala d’accés al primer pis, rematada amb la cúpula helicoïdal de planta octagonal, des de la qual es pot veure un plafó al sostre format per triangles, pintat de color blau i blanc[3] i presidit per un àngel. La casa té una petita capella d’estil barroc de planta el·líptica, amb decoració en colors blau, blanc, vermell i daurat, i amb una destacable llàntia de forja. Una altra dependència interessant és el menjador. També es conserva un ocell de ferro forjat que formava part de la reixa que tancava el jardí.

Itinerari modernista

Sant Joan Despí disposa d’un itinerari per visitar l’obra de Jujol al municipi, que inclou una visita guiada a Can Negre. Aquest itinerari es fa cada últim diumenge de mes. D’altra banda, el nostre municipi ha estat una de les 60 ciutats europees en adherir-se al projecte de crear una Ruta Europea del Modernisme.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here