Segons Ortega, els diners arribaran en el termini màxim de tres anualitats fins arribar a la xifra pressupostada el 2012. La vicepresidenta ha destacat que cap ajuntament ha ingressat menys que l’any 2012, si es tenen en compte els increments en la participació en els ingressos de l’Estat, i que s’ha preservat la suficiència financera dels municipis més petits

En resposta a una interpel·lació al Parlament de Catalunya, la vicepresidenta ha informat que es posaran els mitjans per transferir els imports de la compensació en el termini màxim de tres anualitats fins arribar al nivell del 2012 i que podrien ser escurçades, si així ho permet la disponibilitat pressupostària.

“El Govern té la ferma voluntat de complir tots els seus compromisos. És per això que, amb diàleg amb les entitats municipalistes i cercant el màxim consens, hem buscat fórmules per tal d’intentar compensar, en la mesura del possible i dintre les properes tres anualitats, les quanties que han deixat de percebre alguns ajuntaments de Catalunya”, ha afirmat Joana Ortega en seu parlamentària.

La vicepresidenta ha subratllat que l’acord mitjançant el qual s’ha efectuat la distribució del Fons 2013 és “completament excepcional” i que “no és una mesura que considerem bona, però sí la fórmula menys dolenta possible per al món local atenent les circumstàncies reals”. En aquest sentit, ha denunciat els deutes que encara no ha pagat l’Estat i l’enorme disminució de les aportacions a la Generalitat, una estratègia “gens innocent, que forma part d’una política global de reducció de competències al Govern català i d’ofegament financer en tota regla”.

Els criteris de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de 2012 i la manca de disponibilitat pressupostària han afectat les partides del Fons de cooperació local de 2013. Davant d’aquesta situació, el Govern ha decidit prioritzar i garantir dotacions molt similars a les de l’exercici anterior per a consells comarcals i entitats municipals descentralitzades, mentre que ha destinat als municipis una partida de 37,5 milions d’euros.

Molts municipis del Baix Llobregat van denunciar l’agressió que suposava no rebre aquests diners. El darrer, l’alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes (PPC), que va recriminar que el Govern comuniqués a alguns ajuntaments només quatre dies abans d’acabar l’any que no rebrien res del Fons de Cooperació Local.

El Fons de cooperació recuperarà la seva normalitat el 2014

La vicepresidenta ha confirmat que la situació del Fons es normalitzarà el 2014 amb la recuperació del nivells de l’anualitat 2012 i ha recordat que els municipis catalans també es podran beneficiar d’una partida important destinada al manteniment d’inversions del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya, que permetrà als ajuntaments alliberar partides de pressupost corrent que podran ser destinades a altres necessitats.

El Fons de cooperació local de Catalunya és un instrument de finançament destinat als governs locals de Catalunya de caràcter incondicionat. En els criteris habituals de distribució del Fons es tenen en compte la població dels municipis i altres indicadors socioeconòmics.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here