La sala d’actes de la Federació Obrera acull una taula rodona sobre alternatives a l’impuls del desenvolupament econòmic amb la participació de responsables de Coop57, Mol-Matric SCCL i SomEnergia

Avui dilluns 27 de gener a les 20h té lloc a la sala d’actes de la Federació Obrera la taula rodona “Cooperativisme i finançament ètic i solidari”, en el que s’exposaran iniciatives en l’àmbit de les cooperatives, dels serveis financers i de l’estalvi energètic per generar ocupació i reduir despesa.

Coop57

COOP57 va iniciar la seva activitat a Catalunya arran de la lluita dels treballadors de l’Editorial Bruguera per mantenir els seus llocs de treball. Quan l’editorial va tancar definitivament, un grup d’antics treballadors va crear un fons amb part de les indemnitzacions que van rebre pel seu acomiadament per promoure projectes econòmics que perseguissin la creació de llocs de treball de qualitat, especialment aplicant models cooperatius.

El 1996 es va crear amb aquest fons COOP57, sota la forma jurídica de cooperativa de serveis financers. En un inici, el seu desenvolupament va anar molt vinculat amb elcooperativisme de treball associat, però progressivament va ampliar la seva base social a altres tipus d’entitats de l’economia social i solidària. Paral·lelament, va anar creixent també la seva base de socis i sòcies col·laboradors.

A partir de 2005 COOP57 va posar en pràctica un creixement en xarxa arran de l’interès que havia despertat aquest experiment en altres territoris. Aquell any, una xarxa d’entitats d’economia social i solidària vinculades a REAS-Aragón i Coop57, conjuntament, van decidir compartir el projecte. La idea fou aprofitar el model, l’estructura jurídica i l’estructura tècnica de Coop57, però aplicant un model que permetés que cada territori s’autogestionés. Això va donar lloc a la creació de COOP57 Aragó d’acord amb un model de desenvolupament en xarxa.

A partir d’aquests principis, posteriorment es van constituir Coop57 Madrid (2006),COOP57 Andalusia (2008) i COOP57 Galícia (2009). En tots aquests casos, la clau de l’èxit en la constitució d’una secció territorial de COOP57 ha estat l’existència d’una xarxa d’economia social i solidària al mateix territori capaç de gestionar-la.

MOL-MATRIC, S.C.C.L.

Va ser fundada en 1982 com a empresa dedicada a la fabricació de matrius i utillatges per al sector de l’automòbil. La seva consolidada i trajectòria professional li ha permès treballar per a primeres marques com VOLVO, SEAT, MERCEDES, PSA, NISSAN i RENAULT.

Des de l’any 2002 Mol-Matric ha diversificat la seva activitat als mecanitzats de grans dimensions, treballant per a sectors com el ferrocarril, l’energia renovable i màquines eines de gran tonatge. ALSTOM, VOSSLOH, ECOTÈCNIA, CAF, GOSS NANTES SYSTEMES i PCI són algunes de les marques per les quals aquesta nova activitat li ha permès treballar.

Va ser fundada com a cooperativa arran de la crisi industrial dels anys 80. Des de llavors ha participat de manera activa amb les federacions de cooperatives i altres organismes cooperatius.

En l’any 1995 va participar en la creació de l’entitat de finançament Coop57, una cooperativa que es dedica al finançament de projectes que es desenvolupen en l’àmbit del món cooperatiu i de l’economia social, permetent un accés més fàcil a productes financers a les cooperatives.

En aquests moments participa dels consells rectors de la FCTC (Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya) i de Coop57.

Som Energia

El projecte de creació de Som Energia va prendre forma durant la primavera del 2010 quan un grup de persones vinculades a la Universitat de Girona varen veure la necessitat de reproduir experiències exitoses en d’altres països europeus per promoure la participació de la ciutadania en un canvi de model energètic.

És a partir del setembre de 2010 que s’inicia la difusió de la idea de crear la cooperativa Som Energia. Com a resultat, es va poder assolir la xifra de socis i sòcies necessària per poder constituir oficialment la cooperativa.

El dissabte 11 de desembre de 2010, amb l’assistència de vora 150 socis i sòcies, es realitza l’Assemblea Constituent de Som Energia a la Casa de Cultura de Girona. I a final d’aquest any ja erem gairebé mil socis i sòcies.

L’any 2011 és el primer any en que Som Energia, SCCL funciona plenament com una cooperativa, amb l’ànim d’assolir els primers objectius marcats: convertir-se en una comercialitzadora d’electricitat 100% renovable i iniciar els primers projectes propis de producció d’energia.

Finalment al setembre de 2011 s’inicia l’activitat de comercialització d’electricitat verda certificada. I també es comença la construcció de la primera instal·lació de producció d’energia renovable de la cooperativa, una coberta fotovoltaica de 100kW a Lleida, que comença a generar electricitat el març de 2012.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here