El coordinador d’ICV Baix Llobregat, Arnau Funes, lamenta que ERC voti a favor d’uns pressupostos “de dretes” que faran que Catalunya sigui un país “més injust, més pobre i desigual”, i denuncia que CiU i ERC “s’han oblidat del Baix Llobregat”

Funes ha definit la vuitantena d’esmenes presentades per la coalició com “esmenes que volien millorar la vida de la gent. Sobretot en drets fonamentals com l’accés a la Salut, l’Educació o la Cultura”, en una comarca “especialment castigada per la crisi però també per diferents administracions, ja que no hem d’oblidar que també vam presentar moltes esmenes al Pressupostos de l’Estat, amb demandes tant històriques com el soterrament de la via del tren al seu pas per Sant Feliu”.

Aquestes esmenes, s’emmarquen en el total de més de 1000 esmenes que la coalició va presentar a aquests pressupostos que Funes ha definit com a “injustos i antisocials”. Referent al Baix Llobregat,tagheuerex ha remarcat que és “un territori fortament castigat per la crisi i també pel Govern de CiU”

El Coordinador d’ICV ha volgut fer especial esment a una esmena en defensa del comerç local, que la coalició va presentar “davant de projectes que la Generalitat està tirant endavant, com l’Outlet de Viladecans”. Funes ha declarat que “l’aposta de CiU i ERC pel comerç de proximitat s’ha fet evident al votar en contra de l’esmena” i ha lamentat que “ERC ni tan sols ens acompanyin en la lluita social i política al Baix Llobregat, ja que no han presentat esmenes”.

“Les esmenes que hem plantejat pretenien capgirar uns pressupostos basats en dues premisses: legalitzar i fer emergir les retallades ocultes al 2013 i afegir-hi privatitzacions”. ICV Baix Llobregat denuncia la voluntat del govern de “vendre’s el país i estructures d’estat reals” com l’ATLL, les depuradores o l’habitatge social. “Aquests pressupostos el país no se’ls mereix perquè cronifiquen l’austeritat com a malaltia de l’economia i de la societat catalana”, ha criticat Funes.

El també regidor de Cornellà ha destacat que totes les partides relacionades amb els serveis públics baixen en comparació amb l’any 2012: salut acumula una reducció del 16,3%, la despesa per alumne cau un 28%, les polítiques de foment de l’ocupació representen un 25,4% i malgrat dir-se un govern “bussiness friendly”, la partida destinada a la despesa directa de suport a la indústria es redueix el 92,2%.

El grup ecosocialista remarcava amb les esmenes presentades, tag heuer replica watches la necessitat de “garantir la sostenibilitat de les finances d’una manera diferent”, per la qual cosa proposava una altra manera de gestionar l’endeutament impulsant la renegociació de les condicions del deute de la Generalitat, el rebuig del límit de l’1% del dèficit, un pla de lluita contra el frau fiscal i mesures fiscals alternatives com l’increment de successions, reducció de bonificacions, impostos ambientals, etc.

A més, també es van incloure esmenes encaminades a donar compliment a les mocions i resolucions que s’han aprovat al Parlament perquè “el Govern té l’obligació de complir, no es poden aprovar simplement per quedar bé de cara a la galeria i després no dotar-les de la partida pressupostària necessària”, i ha posat d’exemple el manteniment d’escoles que volen tancar o la reobertura d’urgències en CAPs.

L’últim grup d’esmenes eren les encaminades a “garantir que s’atenen les urgències socials” perquè “no pot ser que a Catalunya cap persona pateixi gana o fred com a conseqüència de la crisi”; i també per garantir l’Estat del Benestar i dels Drets socials, per tal de fer de la igualtat social “una prioritat de país, tot el contrari del què el Govern d’Artur Mas amb el suport d’ERC ha fet”. En aquest bloc, ICV-EUiA-EPM proposava un Pla per garantir la qualitat de l’assistència sanitària, reobrir serveis d’urgències, recuperar la normalitat a l’escola, evitant increment ràtios, etc.

Finalment, ha sentenciat Funes “no podem obviar que amb el vots d’ERC i CiU també s’ha fet caure una proposta per crear el Centre d’Interpretació d’Història del Baix Llobregat a Cornellà. Sabem quina és l’excusa (Madrid), però es queda curta quan es descobreix que demandes d’inversió i despesa com aquestes sí que s’atenen a d’altres ciutats i territoris. Hi ha diners, però no es volen posar al Baix Llobregat”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here