Sant Just celebra Carnestoltes una setmana abans del que és habitual. Aquesta és una festa que es consolida any rere any al municipi, i en la que van participar dissabte, més de 500 persones. Les comparses escolars juguen un paper molt important en aquest èxit ja que són les que més participants presenten al concurs de disfresses

El carnaval és una de les festes més populars arreu del món. Cronològicament precedeix l’austeritat i la penitència de la quaresma. Històricament, sempre començava el dijous gras o llarder i acabvaa amb l’enterrament de la sardina o també, com a molts pobles dels Pirineus, amb la crema o enterrament del Carnestoltes, el dimarts de carnaval. El dia següent seria el dimecres de cendra, primer dia de quaresma, moment en el que falten quaranta dies per la Pasqua.

El carnaval “carnem levare” o treure la carn, en referència al desdejuni, ja el celebraven egipcis, jueus, grecs, en les saturnals romanes (festes de les classes pobres on els amos i els esclaus es canviaven els papers) i amb una clara relació amb les lupercals relacionades amb
la fecunditat i les matronals on les dones prenien la iniciativa en l’activitat sexual. També te referències en les celebracions paganes d’alegria per l’arribada de la primavera i les disfresses simbolitzen el canvi que realitza la natura. Amb el cristianisme, el carnaval perd els elements màgics i és durant l’edat mitjana i en especial a Itàlia, on prén una dimensió festiva, luxuriosa i de permissivat.

A la nostra comarca el carnaval s’anomena carnestoltes, que significa “carnes tollendas” o carns suprimides com una clara al·lusió a l’inici del dejuni.

El carnestoltes prengué posteriorment personalitat pròpia, era un senyor molt “juerguista”, al qui li agradava la broma i la xerinola, i que manava mentre durava la festa. La gent cansada de veure’l fent malifetes l’apressava, el passejava pel poble i era conduït a un jutjat popular, on era condemnat a morir penjat i perquè fins i tot l’esperit desaparegués del poble, el cremaven i així tornava la pau a les cases. Encara que en alguns pobles el carnestoltes deixa escrits abans de morir un testament, on es reia de les malifetes realitzades i d’alguns dels habitants del poble.

Aquest personatge es representava amb pantalons i camisa farcits de palla, un barret al cap i un nas llarg, es penjava d’algun paller i després es passejava pel poble, fins ser jutjat i ajusticiat.

Més de 500 persones van participar al Concurs de Disfresses del Carnestoltes de Sant Just

Carnestoltes_0206Els premis del Concurs de Disfresses del Carnestoltes 2014 van ser per “L’espantaocells”, com a millor disfressa individual, els “Motards”, com a millor grup, “El fons del mar” de l’escola Montseny, com a millor comparsa escolar, i “Sant Just Khan”, com a millor comparsa.

Dissabte hi va haver grups i comparses molt nombroses destacant la de l’escola Montseny, amb més de 200 persones, i la escollida com a millor comparsa, “Sant Just Khan”, amb una seixantena.

536 persones es van inscriure en el concurs, però moltes més van participar a la festa i a la rua -entre el parc de Joan Maragall i la plaça de Camoapa- acompanydes pel grup de percussió Bandandarà.

El pregó va anar a càrrec de la comparsa “Les Estrelles de Sant Just”, guanyadora del concurs de l’any passat.

La festa va finalitzar amb una xocolatada, la crema del Rei Carnestoltes i ball i música per a tothom.

Durant la setmana, podreu visualitzar totes les imatges del Carnestoltes a santjust.cat i a la nova App santjuscat

 

Font documental: Xtec

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here