El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, va visitar divendres diversos indrets del Parc del Garraf, amb l’objectiu de conèixer de prop els treballs de preservació d’aquest espai natural de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, situat entre les comarques del Baix Llobregat, l’Alt Penedès i el Garraf

Salvador Esteve va fer la visita acompanyat dels diputats d’Espais Naturals i Medi Ambient, Joan Puigdollers; l’adjunt d’Espais Naturals, Andreu Carreras; l’adjunta de Medi Ambient, Mercè Rius; i el portaveu adjunt del grup de CiU, Ramon Castellano;  així com del regidor de medi ambient de Gavà, Javier García, i dels alcaldes i  alcaldesses de Gavà, Raquel Sánchez; Sant Pere de Ribes, Anna Gabaldà; Begues, Mercè Esteve; d’Avinyonet del Penedès, Oriol de la Cruz; i Olivella, Joaquim Mas.

La visita al Parc es va iniciar a la Pleta, on hi ha situada l’oficina, i on va poder veure l’audiovisual del parc i l’exposició permanent sobre el programa del Pla de seguiment i conservació de l’àguila perdiguera que, des de fa anys, es fa d’aquest rapinyaire al Parc del Garraf. En aquest punt, el president va remarcar la singularitat d’aquest parc davant la resta d’espais de la Xarxa de Parcs de la Diputació, en disposar d’elements singulars tant de la fauna, com seria l’àliga perdiguera, o de la flora, com el margalló, que tenen una especial interès per la seva preservació.

Acte seguit, el president i acalde de Martorell, va visitar la Vall d’en Joan on hi ha l’antic abocador metropolità del Garraf, en funcionament des de l’any 1974 fins al 2006 en què va ser clausurat, on va poder observar els treballs de restauració realitzats, en els quals ha tingut un paper important el mateix parc, i que conté 26 milions de tones d’escombraries i genera 60.000 m3 de residus lixiviats, per la qual cosa cal un important treball per retornar l’espai en la seva forma natural.

Salvador Esteve també va visitar la finca de Can Vendrell, a l’antic nucli de Jafra, on s’estan realitzant treballs de recuperació forestal en aquesta àrea que va patir un important incendi forestal l’any 1982. En aquest indret, es va procedir a l’alliberament de dos exemplars de tortugua mediterrània (testudo hermanni) espècie que s’ha anat introduint al parc en els darrers anys després d’haver-se extingit.

La visita va finalitzar a l’Escola de Natura Can Grau, un equipament propietat de la Diputació de Barcelona, gestionat en règim de concessió administrativa per la Fundació Catalana de l’Esplai/Associació Catalana Cases de Colònies.

El Parc del Garraf ocupa una extensió de 12.820 hectàrees, un espai constituït per roca calcària, ric en formes càrstiques –avencs, dolines i rasclers– i amb una vegetació pròpia, l’espècie més coneguda de la qual és el margalló. El Parc està gestionat per la Diputació de Barcelona en col·laboració amb els municipis d’Avinyonet del Penedès, Begues, Castelldefels, Gavà, Olesa de Bonesvalls, Olivella, Sant Pere de Ribes, Sitges i Vilanova i la Geltrú, que en formen part.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here