Ahir, la Marxa contra l’Atur va sortir d’Esparreguera, on havia fet nit, i va passar per Olesa de Montserrat, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Cornellà, Esplugues i Sant Joan Despí. Avui els espera una caminada  des de Sant Joan -on han passat la darrera nit- fins al Parlament -al que està previst que arribin sobre les 18h-, amb una aturada a la Pl. Catalunya de Barcelona per dinar

Ahir va ser el cinquè dia de recorregut de la Marxa, que ha creuat 18 municipis del Baix Llobregat. Es va iniciar dissabte a Castelldefels i quan s’acabi avui a les portes del Parlament de Catalunya, haurà realitzat un recorregut de 116 quilòmetres a peu arreu de la comarca.

La Marxa va sortir des d’Esparreguera cap a les 8.30 h del matí, i va continuar cap a Olesa de Montserrat i d’allà cap a Molins de Rei i Sant Feliu, per continuar posteriorment creuant els municipis de Sant Just Desvern, Cornellà, Esplugues i Sant Joan Despí, on van fer nit.

La Coordinadora de Persones Aturades del Baix Llobregat ha anunciat que participarà el proper 22 de març d’una marxa contra l’atur que es farà a Madrid a nivell estatal.

Olesa de Montserrat

Marxa d´aturats i aturades del Baix Llobregat al seu pas per Olesa. Entrega del manifest a l´alcalde.
Marxa d´aturats i aturades del Baix Llobregat al seu pas per Olesa. Entrega del manifest a l’alcalde Salvador Prat

Entre xiulets i consignes, sobretot contra el president del govern espanyol i els dirigents de les entitats bancàries, i crits amb lemes com el “Sí es pot” que tant ha popularitzat la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, ahir al matí va arribar a Olesa la Marxa d’Aturats i Aturades del Baix Llobregat.

Una quarantena de persones van fer el recorregut de la Marxa, encapçalada amb una gran pancarta amb el lema “Contra l’atur no t’aturis”, des de l’entrada d’Olesa pel barri dels Closos fins a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, on molts altres ciutadans s’hi van sumar, així com també diferents membres de la corporació municipal, encapçalats per l’alcalde, Salvador Prat, que hi va donar el seu suport.

Davant l’Ajuntament, els organitzadors de la Marxa, la Coordinadora de Desocupats i Desocupades del Baix Llobregat, van llegir un Manifest contrari al que van anomenar polítiques antisocials” de CiU i el PP, document que van entregar a l’alcalde d’Olesa, tot reclamant el suport dels ajuntaments com a administració més propera a la ciutadania. Des de la PAH també van llegit un manifest, en aquest cas contra la pujada del preu del transport públic.

A Olesa es va constituir l’Assemblea Unitària d’Olesa per donar suport a aquesta movilització, integrada per ciutadans a nivell particular i també diferents col·lectius, sindicats i formacions polítiques, com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca del Baix Llobregat Nord, el sindicat ULT (Unió Lliure de Treballadors), i els partits polítics Esquerra Unida i Alternativa i Iniciativa per Catalunya Verds (tot i que altres partits locals també han donat suport a la marxa). I van ser majoritàriament membres d’aquests col·lectius els que han fet el recorregut de la Marxa, des del seu inici, davant l’institut Creu de Saba, fins a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, on sí que s’hi van sumar altres ciutadans.

Entre les reivindicacions concretes que fa el Manifest d’aquest Marxa d’aturats i aturades del Baix Llobregat, hi ha la d’un lloc de treball digne, una renda garantida ciutadana, que no es pugui desnonar a les persones en atur, uns serveis bàsics gratuïts per a les persones desocupades de cara a combatre la pobresa energètica, i un rebuig a la precarietat laboral, entre d’altres.

Sant Feliu de Llobregat

Marxa d'aturats i aturades del Baix Llobregat al seu pas per Sant Feliu. Entrega del manifest a l'alcalde Jordi San José
Marxa d’aturats i aturades del Baix Llobregat al seu pas per Sant Feliu. Entrega del manifest a l’alcalde Jordi San José

Al migdia, la segona Marxa contra l’atur i la precarietat del Baix Llobregat va arribar a la capital de la comarca, amb l’objectiu de rebutjar les polítiques antisocials i d’austeritat i fer saber a la representació política el patiment de les persones més vulnerables d’aquesta societat i que més estan patint les conseqüències de la crisi i les retallades dels diferents governs.

Cap a les 13h van llegir un manifest, que van lliurar a l’alcalde de la localitat, Jordi San José, qui va rebre la Marxa davant de la Delegació d’Ensenyament de la Generalitat, junt amb d’altres membres del consistori.

Va ser davant d’Ensenyament on diversos col·lectius en defensa de l’escola pública i en contra de les retallades, van llegir manifestos que la Coordinadora d’Aturats i Aturades del Baix Llobregat assumeix com a propis. També hi va donar suport el cos de Bombers, que es va sumar a les reivindicacions i va ser present a la concentració, acompanyant a la Marxa fins a la sortida del poble.

Mas preguntat al Parlament sobre si rebrà la Marxa

El president del grup d’ICV-EUiA en el Parlament de Catalunya, Joan Herrera, va demanar ahir al president de la Generalitat que rebés la II Marxa contra l’Atur i la Precarietat del Baix Llobregat, que arribarà avui al Parlament.

“Demà molts rebrem la marxa d’aturats i el que li demano com a president de la Generalitat és que els rebi i els escolti, perquè l’any passat no ho va fer”, va dir Herrera a Mas.

Davant la negativa del president a respondre l’emplaçament d’Herrera, el president del grup d’ICV-EUiA li va recordar que la pobresa “no són xifres, és l’experiència, el coneixement i saber què succeeix”. “El que els estem demanant és que els escoltem, que demà els rebi perquè hi ha dit que tramitin la ILP de renda garantida, que paguin els endarreriments en renda mínima i vostès no els escolten”, va dir Herrera, que tambéva recordar al president queles entitats li demanen que retiri el decret contra la pobresa energètica perquè “és una cortina de fum que acumula deutes i no evita que es tallin els subministraments”.

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here