El conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, va presidir aquest diumenge la plantació simbòlica del Roure del Tricentenari, on ha demanat que Europa “no tanqui la porta a un exemple rotund de compromís democràtic, convivencial i amb sentit positiu”, la consulta

Homs va ser una de les persones que va contribuïr a la plantació del roure posant-hi un grapat de terra; en el seu cas, ha estat procedent d’Aquisgrà (Alemanya), el centre polític de l’imperi de Carlemany, segons va informar la Generalitat en un comunicat.

El també portaveu de l’executiu va dir que no es pot impedir la consulta des d’Europa perquè aquesta “incorpora un missatge de pau i de democràcia com a manera de resoldre els problemes i afrontar els reptes”. Considera que “un projecte col·lectiu com el que representa el poble de Catalunya ha de ser un projecte que tingui premi” perquè és democràtic, i ha afegit que la terra d’Aquisgrà simbolitza precisament l’Europa amb què s’identifica el Govern i a la qual se sent adherit el Govern.

El roure es va plantar al monestir de Santa Cecília, al costat de la muntanya de Montserrat, i amb terra arribada de tot Catalunya que van anar posant representants de diverses localitats.

El comissari dels actes del Tricentenari, Miquel Calçada, va definir Montserrat com a punt de referència de la història col·lectiva dels catalans, i ha destacat que aquest roure s’alimentarà de terra de tot el territori, així que la plantació simbolitza el “compromís diari i constant, sense data de caducitat, d’aquesta terra”.

El prior de l’Abadia de Montserrat, Joaquim Fossas, es va referir també al simbolisme de terres de diversos llocs unides, i va considerar que la defensa de la cultura i la identitat catalanes constaten el més valuós de la persona: “La capacitat de raonar i donar significat simbòlic a les coses”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here