La gavina corsa, molt escassa, consolida el seu nucli de cria al tram final del riu Llobregat, que se suma així a la zona de nidificació del delta de l’Ebre

El Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat ha presentat la Memòria de Gestió de l’any 2013, que reflecteix una millora en la biodiversitat d’aquests espais, tant pel que fa a la flora com a la fauna.

Una dada rellevant és el gran nombre d’espècies d’aus anellades en diferents anys per l’Institut Català d’Ornitologia, 105 en total, el major de qualsevol altre espai natural de Catalunya. Aquest fet demostra la riquesa i varietat d’ambients del delta del Llobregat.

Les dades dels últims seguiments de l’avifauna demostren que els espais protegits del delta són punts de descans vitals per a moltes espècies d’aus migratòries, especialment de llarga distància. Amb l’anellament s’ha constatat que durant l’època de reproducció, aquests espais acullen una bona població d’ocells passeriformes nidificants especialitzats en zones humides, ambients que ocupen molt poca superfície en el conjunt de Catalunya.

Nucli de cria de gavina corsa

Entre la fauna amenaçada present al delta del Llobregat i que és objecte de seguiment especial es troba la gavina corsa. Aquesta au només nidificava amb regularitat al delta de l’Ebre, però des de 2009 té un altre nucli de cria al delta del Llobregat, al tram final del riu (declarat refugi de pesca).

L’any 2013 s’ha constatat que aquest espai s’ha consolidat no només com a punt de cria, sinó també com a zona de concentració prenupcial i postnupcial de les gavines corses. Aquestes aus ja han intentat criar a les platges de Ca l’Arana i dels Carrabiners, i molt probablement ho aconseguiran en el futur si en milloren les condicions.

Nous fongs dunars i més orquídies

La Societat Catalana de Micologia fa prospeccions de fongs dunars a les pinedes protegides del delta. Les condiciones climàtiques de 2013 no van ser propícies per als fongs, però tot i així s’hi van trobar cinc espècies que no havien estat citades en els estudis anteriors.

Pel que fa a les orquídies, han estat localitzades 15 espècies al delta del Llobregat, amb un total de 3.820 peus comptabilitzats l’any passat, un augment important respecte dels registres de 2012, quan se’n van comptar 1.264. Les espècies d’orquídia més abundants són l’abellera vermella, l’abellera de la passió i el gall parviflor.

Espais de gran valor que van millorant

En els espais naturals del delta del Llobregat hi ha presents 20 hàbitats naturals considerats d’interès europeu, 3 dels quals es consideren de protecció prioritària: llacunes costaneres, dunes amb pinedes de pi pinyer o de pinastre, i aiguamolls calcaris amb mansega.

L’estat de salut d’aquets hàbitats és acceptable, però millorable, ja que alguns espais van recuperant els seus organismes i funcionament característics, com la llacuna de Cal Tet, però altres encara no ho aconsegueixen, com la llacuna de la Ricarda i la llacuna i maresma del Remolar.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here