Aquest mes de març, s’ha posat en marxa als instituts Bruguers i Calamot de la localitat baixllobregatina, el programa FITJOVE que promou l’exercici físic entre l’alumnat de 4t d’ESO

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i el director del Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, Gerard Figueras, han presentat avui als mitjans de comunicació i membres de la comunitat educativa de Gavà el programa per a la prevenció d’hàbits no saludables FITJOVE. Es tracta d’una experiència pilot que es porta a terme aquest curs a quatre municipis barcelonins, entre ells Gavà.

FITJOVE és un programa de promoció de l’exercici físic adreçat a l’alumnat de 4t d’ESO dels instituts Bruguers i El Calamot, adherits al Pla Català d’Esport a l’Escola si bé no es descarta la incorporació posterior d’altres joves d’entre 16 i 18 anys. Segons el subdirector general de Drogodepèndencia del Departament de Salut, Joan Colom, “l’esport és un factor de protecció de la salut de primer nivell. A través d’aquest programa es crea una oferta atractiva d’activitat física com una opció saludable d’ocupació del temps d’oci que, a més. Aquesta iniciativa ens permet acompanyar els nois i noies en el salt de l’esport escolar a l’esport comunitari, que comparteixin aquesta experiència amb altres companys i s’engresquin a continuar fent activitat física”.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha recordat que l’Ajuntament de Gavà sempre ha entès la pràctica de l’esport com un element essencial en tota la trajectòria vital de la persona, fomentant-lo no només en l’edat escolar sinó també en l’adolescència, en l’etapa adulta i entre la gent gran”. “Veiem l’esport des d’una perspectiva àmplia i integral, com a un element de cohesió social, com un vehicle per conèixer millor les nostres ciutats i el nostre entorn, i per fomentar les relacions entre diferents generacions”.

La directora de la Fundació EsportSalus, Mariona Corbella, ha explicat com es desenvoluparà el projecte a Gavà. Així, en una primera fase escolar i en horari lectiu, l’alumnat de 4t d’ESO dels instituts Bruguers i Calamot realitzaran una sortida didàctica a les instal·lacions de la Zona Esportiva Diagonal “on faran un tast d’activitats dirigides de fitness, adaptades a la seva edat, d’un nivell tècnic moderat i d’una intensitat entre moderada i alta. Les activitats s’acompanyaran d’un suport musical que els motivi i amb material propi del fitness com ara manuelles, steps o bicicletes indoor”. En una segona fase, ja fora de l’horari lectiu, els nois i les noies faran dues tardes a la setmana d’activitats dirigides al mateix equipament esportiu.

També es preveu una sortida al mes, de caràcter opcional, d’esport urbà que, segons Corbella, “de manera que l’alumnat vegi que pot practicar exercici físic pel seu compte i que hi ha espais a la seva ciutat que poden fer servir”. Al mateix temps, es durà a terme la formació dels tècnics esportius i dels professors d’educació física implicats en el programa.

El director del Consell Català de l’Esport, Gerard Figueras, ha posat de manifest que aquest programa “posa en valor i visibilitza el treball en equip, entre departaments, entre institucions i entre la iniciativa pública i privada, en definitiva, una tasca compartida”. Figueras també ha destacat que Fitjove “ens permet veure l’esport com una forma increïble de construir un societat més saludable i fer entendre a la societat que l’esport és una política social en majúscules, que ens permet construir una societat, un país molt més sà”.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here