El 15 de març es celebra el Dia de la Murtra, una de les zones humides més importants de Catalunya, ubicada al Delta del Llobregat. Malgrat haver estat fortament castigada per la proximitat i efectes de diverses infraestructures; la Murtra s’ha recuperat per al gaudi de totes les persones que vulguin visitar-la

Dissabte 15 de març es va celebrar el Dia de l’Estany de la Murtra, enguany amb una jornada lúdica en què es va poder assistir a l’observació de l’anellament científic d’ocells, l’alliberament d’animals recuperats, la realització de tallers i una visita guiada per l’entorn de l’estany. Més informació

L’estany de la Murtra alberga una gran diversitat biològica. Té una vegetació molt valuosa, amb espècies com el canyís, el lliri groc, la boga, etc., i arbres de ribera plantats, com àlbers, salzes, freixes i pollancres.

Murtra aveTambé és un espai important per a la fauna, en especial per a les aus aquàtiques, pel fet de trobar-se enmig de la ruta migratòria entre el nord d’Europa i l’Àfrica. Algunes espècies nidificants són l’ànec collverd, la fotja, el morell cap-roig o el cabusset. També s’hi troben tortugues aquàtiques i moltes altres espècies, com peixos i invertebrats aquàtics.

Actualment és una de les zones humides més importants de Catalunya. Des de 1992 està inclosa al PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya) dins dels Espais Naturals del Delta del Llobregat. L’any 2006 es va declarar zona ZEPA (Zona d’Especial Protecció per les Aus) dins la Xarxa Natura 2000.

A la restauració de 2012, a més de la plantació d’arbres, es va fer el reperfilat del terreny i l’estabilització dels talussos, es van eliminar les espècies al·lòctones i es van instal·lar illes flotants.

murtra miradorRecentment s’hi han instal·lat miradors i bancs per poder fer una visita plaent i gaudir d’un espai tant important ecològicament i paisatgísticament.

Des d’antic els habitants de Gavà i Viladecans anaven a pescar a la Murtra, fins que els senyors del dos termes, primer, i els Marc, després, ho van prohibir. Malgrat tot, a mitjan segle XVII, el baró Miquel de Torrelles va acordar que un dia a l’any es permetria pescar a la llacuna. Fou així que va néixer la tradició de pescar l’anguila cada primer diumenge d’agost, costum que va perdurar fins a mitjans dels anys 60 del segle XX.

Com arribar-hi

  • Amb vehicle privat:

A l’autovia de Castelldefels, C-31, cal prendre la sortida que indica Depuradora de Gavà – Viladecans, per a visitar la riba nord de l’estany; o la sortida Platges Gavà Mar, per visitar la riba sud i la pineda de Gavà.

Coordenades GPS aparcament: N 41º 16′ 24.83″ ; E 2º 2′ 34.44″

  • Amb transport públic

Els autobusos L94 i L95 tenen parada a la C-31 a prop de l’estany.

  • A peu o en bicicleta

Des de Gavà, per l’avinguda del Mar; o des de Viladecans, pel camí dels Llanassos, són molts els camins que arriben fins aquest espai.

 

Font: http://www.gavaciutat.cat/

 

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here