L’Arxiu Municipal baixllobregatí, ha incorporat un important fons documental provinent de la família Julià de la Riera. L’Arxiu, integrat quasi en la seva totalitat per documentació administrativa, incorpora per primera vegada gràcies a aquesta adquisició, material de gran valor històric

Es tracta de més de 250 documents que permeten apropar-se a la vida quotidiana en aquesta masia sesrovirenca i també al municipi, en un període comprès entre 1532 i 1930.

La signatura del contracte de donació va tenir lloc dimecres a la Masia de Can Julià. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde, Enric Carbonell, acompanyat pel regidor de Cultura, Jordi Borrell, i per Josefina Julià Ribot. L’alcalde va fer-li entrega d’una reproducció de l’arbre genealògic de Can Julià de la Riera des del segle XV, i que forma part del fons.

En total s’han inventariat 253 documents que per les seves característiques s’han dividit en dos fons. D’una banda, el fons patrimonial Can Julià de la Riera. Consta de 185 documents del període comprès entre 1532 a 1930, i recull principalment documentació relacionada amb la història familiar, com correspondència, factures I títols de nínxols.

El segon, consta de 68 documents, datats entre 1798 i 1981, és el fons personal Arseni Julià de la Riera, descendent del darrer propietari de Can Julià i la persona que va conservar tota la documentació. Tot el material va passar a mans de la seva neboda, Josefina Julià Ribot, qui l’ha donat a l’Ajuntament de Sant Esteve.

El document més antic és un pergamí en llatí, de l’any 1532, i correspon a una àpoca, un rebut d’una transacció econòmica, molt comú en les masies catalanes. També en forma part un document de 1892 que confirma l’existència del cos dels sometents a Sant Esteve.

L’Arxiu Municipal està integrat per documentació principalment administrativa. Per primera vegada s’incorpora material d’una alt valor històric. Anteriorment, l’any 2002 es va fer efectiva la donació d’un altre fons, provinent de la masia de Can Mercader Mas Parellada, tot i que es tracta de documentació eminentment econòmica.

Tal i com determina el contracte de donació, el fons serà custodiat i conservat per l’Arxiu Municipal de Sant Esteve i obert a la consulta pública.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here