El projecte es desenvoluparà gràcies al conveni signat amb la l’iDEC-Universitat Pompeu Fabra

El programa de Mediació en l’àmbit educatiu i esportiu que el CB Gavà desenvoluparà juntament amb la Universitat Pompeu Fabra es va presentar ahir dijous. El projecte és pioner a l’Estat Espanyol, ja que és la primera vegada que una entitat esportiva posa en marxa un programa de mediació a la seva entitat. A Europa només l’Inter de Milan té una iniciativa d’aquestes característiques.

El president del CB Gavà, Josep Maria Barrabés, va explicar que “el club conscient de la realitat existent a la nostra societat, on apareixen conflictes que trenquen la convivència o les relaciones interpersonals ven considerar que la posada en marxa d’un pla de mediació ens ajudarà a gestionar de manera adequada aquests conflictes, utilitzant-los com una eina que ens permeti aprendre a conviure des de la col·laboració, el diàleg i el compromís. Apostem per solucionar els conflictes que puguin sorgir des del diàleg i facilitar que el Club sigui un espai de convivència”.

L’acte va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, que va voler així donar el seu suport a aquest Pla de Mediació del CBG. Sánchez va remarcar el tarannà del club i la seva aposta per programes socials, més enllà de la vessant merament esportiva posant de manifest que l’esport permet transmetre tot un seguit de valors com la integració i la cohesió. Per Sánchez, el fet de posar en marxa el Pla de Mediació és una bona notícia no només pel club sinó per la ciutat en general. En aquest sentit l’alcaldessa va destacar que “Gavà és una ciutat compromesa amb els valors del respecte, la cultura de la pau, la solidaritat, compromesa amb l’esperit de la resolució dels conflictes a travès del diàleg, fomentant els valors de la cultura de la pau. Mai el conflicte, la violència pot ser una via de resolució de les iscrepàncies”.

El director acadèmic de l’iDEC-Universitat Pompeu Fabra, Daniel Sierra va destacar la importància que té per la institució que ell presideix la posada en marxa d’aquest Pla de Mediació en el club. Per Serra la seva posada en marxa permetrà “obrir la Universitat a la resta de la societat, que no la vegin com una institució llunyana i tancada. A més, pels nostres estudiants serà positiu donat que els hi donarà la possibilitat de fer pràctiques, gràcies al conveni signat amb el CBG”.

El director del Màster Mediació Professional de l’idEC i director de l’Empresa Mediación y Convivencia, Javier Wilhelm, va destacar el fet que “el CBG és el primer club esportiu en posar en marxa un programa de mediació en l’àmbit esportiu i això sempre marca la diferència”. Així mateix, va afirmar “que precisament per ser el primer la posada en marxa del pla suposa tot un repte en un club que té com a bandera la col·laboració i no la competència. Un club que aposta per la pau, el diàleg i la convivència per damunt dels resultats”. Wilhelm va parlar de la mediació i les eines que va servir per resoldre els conflictes. Eines com preguntar, escoltar, negociar, participar i també la prevenció, el respecte i l’educació per la pau. Eines que han d’ajudar a canviar la forma de tractar els problemes però també la manera en què ens relacionem els uns amb els altres.

Finalment, el co-responsable de l’Àrea Social i Coordinador del Programa de Mediació i Convivència del CB Gavà, Germán Barrena va explicar que “l’objectiu és fomentar el coneixement a través de la formació, potenciar el diàleg com a eina de resolució de conflictes i prendre decisions de forma conjunta, fer un treball de prevenció, acceptar les diferències i afavorir la convivència”.

El Pla de Mediació i Convivència del CBG s’inicia aquest 2014 i es perllongarà fins al 2016, any en què és previst crear al club un centre propi de mediació que pugui ser utilitzar pels integrants del club. Fins a arribar aquí es desenvoluparan tres fases diferents:

La primera fase, que serà de diagnosi inicial i sensibilització s’allargarà durant tot aquest 2014. En aquests mesos es farà la precaptació de mediadors i mediadores amb entrevistes personals i conjuntes a jugadors i jugadores, entrenadors i entrenadores, delegats i delegades, junta directiva i pares i mares. m un taller de difusió dividit per grups i un taller reflexiu amb reunió amb els participants i una conferència final.

En una segona fase, el 2015, es farà la formació i la posada en marxa del pla amb l’objectiu de fer una selecció de personal del club i la seva formació i la implementació del centre de mediació propi.

I la tercera fase, que es desenvoluparà durant el 2016, consistirà en la coordinació i supervisió del centre de mediació al propi del club, la supervisió dels casos amb reunions grupals de mediadors i designar els futurs mediadors.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here