La ciutat baixllobregatina realitza tot un seguit d’activitats per a que gaudim d’aquest producte extraordinari de l’horta del delta del Llobregat

El Prat converteix l’abril en el mes de la carxofa per celebrar que tenim aquest extraordinari producte de l’horta del Parc Agrari del Baix Llobregat i per acomiadar la temporada degustant el producte i gaudint d’un munt d’activitats a diferents espais de la ciutat.

El Parc Agrari del Baix Llobregat

parcagrari_2

El Baix Llobregat ha estat tradicionalment productor d’una variada gamma d’hortalisses i fruites gràcies a la terra fèrtil, la bondat del clima i l’esforç dels pagesos que cultiven les seves terres. Aquestes zones agrícoles conformen avui dia el Parc Agrari del Baix Llobregat.

Són molt variats els productes característics i de temporada que ofereix la comarca: les carxofes, els porros, les faves i els alls tendres durant la temporada de tardor-hivern, i els tomàquets, els carbassons i les bledes, durant la temporada de primavera-estiu, entre d’altres.

Plat elaborat amb carxofes i capó de Pota Blava, del Parc Agrari del Baix Llobregat
Plat elaborat amb carxofes i capó de Pota Blava, del Parc Agrari del Baix Llobregat

La qualitat de les fruites i verdures del Baix és el resultat d’una manera de fer i d’un comportament general de respecte al medi ambient fonamentat en els usos i costums de la pagesia.

A més, la proximitat del Parc als punts de venda de l’entorn metropolità fa possible collir les fruites i les verdures en el moment òptim de maduració i garantint que únicament es troben al mercat en el temps en què cada producte està al punt.

Els experts cuiners de la comarca saben aprofitar molt bé les qualitats d’aquestes hortalisses, les quals són combinades i transformades per tal de satisfer el bon gust de les persones visitants.

La Carxofa Prat

carxofaLa Carxofa Prat, amb gairebé 100 anys d’història, és la reina dels cultius del Delta central i té un sabor de gran qualitat. Per tot això, ha obtingut el distintiu europeu de qualitat d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

El tipus de terreny del Delta del Llobregat, profund i fèrtil; el clima ben temperat per la protecció de les muntanyes i l’acció marina de la Mediterrània fan que la carxofa sigui aquí més dolça i tendra.

Segons una nota de tast realitzada per l’Escola d’Hosteleria de Castelldefels, es defineix la Carxofa Prat com a “lleugerament àcida, fresca, intensa, dolça i bellutada. Gustosa i suau. Aquestes característiques contrasten amb les carxofes d’altres procedències, especialment per la suavitat del seu gust, i ser menys oxidativa, així com per la seva textura fina, i la suau astringència produïda per la tenacitat de la carxofa”.

La Carxofa ofereix la màxima qualitat quan es consumeix poques hores després d’haver estat collita. És per això que la Carxofa Prat es comercialitza seguint les determinacions del distintiu Producte FRESC del Parc Agrari, el qual garanteix un temps i una distància mínims entre la collita i el seu trasllat fins al consumidor. La proximitat i la frescor són la garantia d’un producte que manté totes les seves propietats organolèptiques i nutritives.

Activitats del mes de la Carxofa

banercarxofaprat

9a Festa de la Carxofa

La 9a Festa de la Carxofa se celebrarà el diumenge 13 d’abril al Fondo d’en Peixo. A banda del dinar hi haurà punts d’informació i venda de producte fresc i artesania, activitats infantils, concurs de cuina i ball.

Més informació a www.portadeldelta.cat

Itinerari pels Espais Naturals + Festa de la Carxofa  

Gaudiu el diumenge 13 d’abril d’un passeig pels Espais Naturals del Riu amb l’explicació d’un guia i acabeu la ruta a la Festa de la Carxofa.

Inscripcions i venda de tiquets a La Porta del Deltawww.portadeldelta.cat

Escarxofa & Jazz

La 8a edició de l’Escarxofa & Jazz es farà el6 d’abril als jardins del Cementiri Vell. Enguany hi actuaran cinc grups musicals i, de nou, el dinar popular anirà a càrrec de l’entitat Les Escarxofes del Prat, que cuinaran un arròs mediterrani amb verdures del delta. Més informació a www.lacapsa.org.

Itinerari en bici + Escarxofa and Jazz

El diumenge 6 d’abril, descobriu la zona agrícola del Prat tot pedalejant al voltant dels camps, acompanyats per un guia, i finalitzeu la ruta a l’Escarxofa and Jazz.

Inscripcions i venda de tiquets a la Porta del Delta www.portadeldelta.cat

Quinto Tapa

Del 3 al 30 d’abril, l’Associació de Gastronomia i Turisme del Prat (AGT) prepara una nova ruta Quinto Tapa per més de 35 bars i restaurants de la ciutat, amb la carxofa Prat com a protagonista d’unes tapes creatives i gustoses. Podeu consultar tots els restaurants participants i descobrir les tapes al web www.quintotapa.cat 

Fira Tapa Carxofa Prat

Com a novetat destacada d’enguany, l’Associació de Gastronomia i Turisme ens convida al Fira Tapa Carxofa Prat. Es tracta d’una mostra de tapes de Carxofa dels bars i restaurants participants al Quinto Tapa.  Tindrà lloc els dies 26 i 27 d’abril a la pl. Blanes. Més informació a www.agtbaix.cat 

Nou espai “Més que cuina”

Per la seva banda, el Centre Cívic Sant Jordi – Ribera Baixa acull el nou programa “Més que cuina”, amb diverses i sorprenents propostes gastronòmiques, moltes de les quals al voltant de la carxofa. Visiteu l’apartat “Més que cuina” a http://lacuinadelribera.elprat.cat

Consulteu la resta d’activitats al document adjunt i al web www.portadeldelta.cat

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here