Ja s’ha fet públic el llistat dels guardonats amb la Creu de Sant Jordi que otorga cada any la Generalitat i que enguany reconeix la tasca de 27 persones i 15 entitats. El proper 22 d’abril, quatre premiats del Baix Llobregat recolliran el seu guardó: la Societat Coral Diana de Cervelló, la Societat Coral El Llessamí de Sant Vicenç dels Horts, el cartellista cinematogràfic Macari Gómez d’Olesa de Montserrat, i el promotor cultural Francesc Panyella, nascut a Vallirana

El Govern de la generalitat ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi a 27 persones i 15 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

Societat Coral Diana (Cervelló)

En ocasió del cent cinquantè aniversari d’aquesta entitat, adherida a la Federació de Cors de Clavé. Des de la vila de Cervelló, al Baix Llobregat, ha dut a terme una activitat musical dinamitzadora del seu entorn i vinculada a la llengua i la cultura catalanes. També s’ha esforçat en el manteniment de les tradicions, com ara les caramelles durant els anys del franquisme.

Societat Coral El Llessamí (Sant Vicenç)

Formació vinculada a la Societat Cultural La Vicentina, de Sant Vicenç dels Horts, al Baix Llobregat. Fundada el 1860 i integrada a la Federació de Cors de Clavé, té una trajectòria molt arrelada al seu entorn i ha fet d’ambaixadora del cant coral català a països d’Europa i d’Amèrica. Les seves activitats han estat sempre amatents a la integració cultural i a la cohesió social. 

Francesc Panyella (Vallirana/Marsella)

Promotor cultural, nascut a Vallirana (Baix Llobregat) i resident a Marsella (França). En reconeixement als seus mèrits a favor de la projecció de la llengua, la cultura i la identitat catalanes. President, des del 1981, del Cercle Català de Marsella, ha contribuït a impulsar i dinamitzar les diverses iniciatives que du a terme una entitat gairebé centenària, en relació continuada amb els casals catalans d’arreu del món.  

Macari Gómez (Olesa)

En reconeixement a la qualitat i la versatilitat d’una obra de projecció internacional, vinculada al record de pel·lícules mítiques en la història del cinema. Els seus cartells es caracteritzen per la creativitat, l’inconformisme i l’harmonia. L’any 2013 va ser nomenat membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català.

L'Olesà macari Gómez amb el cartell de "Los diez mandamientos". Font: Ajuntament d'Olesa de Montserrat
L’Olesà macari Gómez amb el cartell de “Los diez mandamientos”. Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat

El cartellista cinematogràfic Macari Gómez, MAC, rep un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o una entitat per part de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement a la qualitat i la versatilitat d’una obra de projecció internacional, vinculada al record de pel·lícules mítiques en la història del cinema. Els seus cartells es caracteritzen per la creativitat, l’inconformisme i l’harmonia. L’any 2013 va ser nomenat membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català.

Amb aquesta concessió el de Govern de la Generalitat atén la petició de l’Ajuntament d’Olesa i de les 254 persones, entre les quals l’exconseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya per ERC, Joan Manuel Tresserras, l’escriptora Maruja Torres, l’historiador i membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català, Romà Gubern, i el crític Àlex Gorina, que van donar suport a la iniciativa municipal de demanar aquest guardó per a Macari Gómez i reconèixer la seva trajectòria com a cartellista.

La proposta de demanar la Creu de Sant Jordi per a Macari Gómez (MAC) va rebre el suport de tots els grups municipals amb representació al Ple de l’Ajuntament a excepció d’ERC, que es va abstenir. Amb aquesta iniciativa la corporació, en nom del poble d’Olesa, volia reconèixer la trajectòria d’un artista que, des dels anys 50, ha estat un dels grans exponents del cartell de cinema, amb una producció, tant nacional com internacional, d’una qualitat excel·lent.

La llista completa de premiats és la següent:

El compositor Xavier Berenguel; la fotoperiodista Joana Biernés; el filòleg José Manuel Blecua; la jurista Alegría Borràs; el promotor cultural Josep Maria Busquets; l’escriptor Jaume Cabré; l’agent comercial Aureli Casabona; l’executiu Enric Crous; l’escriptor Suso de Toro; l’actriu Vicky Peña; el cartellista Macari Gómez; la pedagoga Rosa Gratacós; el farmacèutic Joan Josep Guinovart; el sacerdot Joan Llort; el fotògraf Marià – Ignasi Marroyo; el periodista Josep Maria Martí i Martí; el egògraf Ricard Masó; la joiera Rosa Maria Oriol; l’editor Lluís Pagès; el promotor cultural Francesc Panyella; el pedagog Enric Puig; el monjo i historiador Hilari Raguer; la promotora social Mercè Riera; el metge Josep Maria Sala i Xampeny i el realitzador de TV, Sergi Schaaff. A títol pòstum s’atorga al promotor social Lluís Martí i Bosch i el pallasso Joan Montanyès, “Monti”.

Pel que fa a les entitats, també reben la Creu de Sant Jordi:

Casino Llagosterenc; Coral Llessamí; CCOO; Els Pescadors de l’Escala; la Federació d’Ateneus de Catalunya; Federació de la Salut Mental de Catalunya; Fundació Busquets de Sant Vicenç de Paül; la Fundació Oncològica Infantil Enriqueta Villavecchia; Fundació Vidal i Barraquer; Institut d’Estudis Penedesencs; Institut Pere Mata; Organització Catalana de Trasplantaments; Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona; Societat Coral Diana i UGT.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here