Celebrada la seva Assemblea anual divendres passat a Cornellà, el CECBLL encara una nova etapa amb la consolidació dels projectes que desenvolupa, cercant noves fórmules atractives per a atreure la ciutadania de la comarca a fer-se sòcia; i molt especialment amb la mirada posada en els actes de celebració dels 40 anys d’activitat del CECBLL

El 40è aniversari

Aquest 2014 se celebren el 40 anys de fundació del Centre d’Estudis del Baix Llobregat (CECBLL), que va tenir lloc el 23 de novembre de 1974 a Martorell. Han passat quaranta anys des d’aleshores i el CECBLL vol aprofitar el 40è aniversari per reconèixer els homes i dones que el van fundar, per fer memòria de la seva herència  i valorar el què ha representat el projecte del Centre per a la comarca durant aquests anys.

Alhora, el CECBLL també vol reivindicar, que la seva tasca cultural i cívica continua essent necessària. En donen testimoni els Premis de Reconeixement Cultural, els nombrosos llibres publicats, l’edició de la revista Materials, les exposicions itinerants, els materials didàctics, les conferències i altres tipus d’actes i activitats culturals i cíviques realitzades arreu de la comarca, on darrerament la defensa del patrimoni i la recuperació de la memòria democràtica han estat claus, i la col•laboració amb els Centres d’Estudis Locals que ja existeixen a moltes localitats baixllobregatines.

La implicació del Centre en diverses campanyes cíviques, que reivindicaven la dignitat de la comarca, ha estat una constant. La lluita a favor del riu fa uns quants anys, o la lluita per la defensa del Parc Agrari i l’agricultura oposant-se a Eurovegas, en són entre d’altres dos exemples. I ara, també la defensa de la continuïtat del Baix Llobregat com a comarca.

Ara, el Centre es troba amb una estructura consolidada i també amb una nova seu. L’entitat s’ubica en un espai públic on està participant en una experiència de gestió cívica. Per liderar aquesta nova etapa, difícil i plena de reptes, el 8 de març del 2013 el Centre va escollir per primera vegada una presidenta, la Sra. Conxita Sánchez Medina, que va ser regidora de Sant Joan Despí i consellera de cultura del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Manté  una línia de treball de continuïtat basada en el compromís i la participació. Ella ha liderat la darrera campanya cívica presentant el manifest a favor de la unitat de la comarca davant l’imminent promulgació de la nova Llei de governs locals de Catalunya, que ha comptat amb la signatura i el recolzament de diverses entitats de la comarca.

Actualment, el Centre és un referent al territori amb una gran capacitat per construir consensos per fer d’espai aglutinador entre les institucions i la societat. Aquests 40 anys han estat un viatge de mutu enriquiment, ni el Centre existiria sense el suport rebut de persones, associacions i administracions ni la Comarca tindria el perfil cultural que la caracteritza sense les sinèrgies i l’esperit de xarxa que ha afavorit el Centre.

Les activitats de celebració i commemoració d’aquests 40 anys s’iniciaran el proper divendres 25 d’abril, en el marc d’un acte a la Casa de Cultura de la Vila de Martorell, el mateix lloc que va acollir la reunió fundacional. Durant l’acte es faran diverses activitats i es podrà veure un audiovisual de resum dels 40 anys del Centre. (properament més informació)

Novetats per a nous socis i sòcies

Per tal de poder continuar desenvolupant la seva tasca, el CECBLL necessita del suport de la ciutadania del Baix Llobregat.

És per això que el CECBLL ha iniciat una campanya per a la captació de socis o sòcies “d’honor”, una nova figura que permetrà a qui així ho vulgui, col•laborar amb el Centre, d’una forma molt especial. .

1 COMENTARI

  1. Lamento no haver estat coneixedor d’aquest 40 aniversari, atès que jo també vaig ser membre fundador, en representació de Sant Boi de Llobregat, junt amb el Sr. Carles Martí i Vila (e.p.d) d’aquest Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Penso que soc un dels pocs supervivents (tinc 70 any d’edat).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here