Quatre premiats del Baix Llobregat van recollir el seu guardó: la Societat Coral Diana de Cervelló, la Societat Coral El Llessamí de Sant Vicenç dels Horts, el cartellista cinematogràfic Macari Gómez d’Olesa de Montserrat, i el promotor cultural Francesc Panyella, nascut a Vallirana

El Govern de la generalitat va concedir la Creu de Sant Jordi a 27 persones i 15 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. L’acte, celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, va ser presidit pel President de la Generalitat, Artur Mas, i pel Conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

image_creu_sant_jordi_2014(1)Societat Coral Diana (Cervelló)

En ocasió del cent cinquantè aniversari d’aquesta entitat, adherida a la Federació de Cors de Clavé. Des de la vila de Cervelló, al Baix Llobregat, ha dut a terme una activitat musical dinamitzadora del seu entorn i vinculada a la llengua i la cultura catalanes. També s’ha esforçat en el manteniment de les tradicions, com ara les caramelles durant els anys del franquisme.

Joan Suñé, president de l’associació, va recollir  el guardó en nom de la Coral, dels membres actuals i de totes aquelles persones que n’han format part i han fet història. A l’acte també hi van ser presents el president i d’altres membres de l’Associació de Cors de Clavé.

La Coral Diana va interpretar El Cant dels Segadors en una emocionant interpretació com a commemoració.

Societat Coral El Llessamí (Sant Vicenç)

Formació vinculada a la Societat Cultural La Vicentina, de Sant Vicenç dels Horts, al Baix Llobregat. Fundada el 1860 i integrada a la Federació de Cors de Clavé, té una trajectòria molt arrelada al seu entorn i ha fet d’ambaixadora del cant coral català a països d’Europa i d’Amèrica. Les seves activitats han estat sempre amatents a la integració cultural i a la cohesió social. 

Francesc Panyella (Vallirana/Marsella)

Promotor cultural, nascut a Vallirana (Baix Llobregat) i resident a Marsella (França). En reconeixement als seus mèrits a favor de la projecció de la llengua, la cultura i la identitat catalanes. President, des del 1981, del Cercle Català de Marsella, ha contribuït a impulsar i dinamitzar les diverses iniciatives que du a terme una entitat gairebé centenària, en relació continuada amb els casals catalans d’arreu del món.  

Macari Gómez (Olesa)

En reconeixement a la qualitat i la versatilitat d’una obra de projecció internacional, vinculada al record de pel·lícules mítiques en la història del cinema. Els seus cartells es caracteritzen per la creativitat, l’inconformisme i l’harmonia. L’any 2013 va ser nomenat membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català.

lliurament_creu_sant_jordi_macEl cartellista cinematogràfic Macari Gómez, MAC, va rebre un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o una entitat per part de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement a la qualitat i la versatilitat d’una obra de projecció internacional, vinculada al record de pel·lícules mítiques en la història del cinema. Els seus cartells es caracteritzen per la creativitat, l’inconformisme i l’harmonia. L’any 2013 va ser nomenat membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català.

Amb aquesta concessió el de Govern de la Generalitat atén la petició de l’Ajuntament d’Olesa i de les 254 persones, entre les quals l’exconseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya per ERC, Joan Manuel Tresserras, l’escriptora Maruja Torres, l’historiador i membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català, Romà Gubern, i el crític Àlex Gorina, que van donar suport a la iniciativa municipal de demanar aquest guardó per a Macari Gómez i reconèixer la seva trajectòria com a cartellista.

La proposta de demanar la Creu de Sant Jordi per a Macari Gómez (MAC) va rebre el suport de tots els grups municipals amb representació al Ple de l’Ajuntament a excepció d’ERC, que es va abstenir. Amb aquesta iniciativa la corporació, en nom del poble d’Olesa, volia reconèixer la trajectòria d’un artista que, des dels anys 50, ha estat un dels grans exponents del cartell de cinema, amb una producció, tant nacional com internacional, d’una qualitat excel·lent.

Van acompanyar a Macari Gómez a recollir el guardó, la seva família i la Regidora de Participació Ciutadana d’Olesa de Montserrat, Montse Esparbé, en representació de l’Ajuntament.

 

Conegueu tots els guardonats d’aquest any

 

Foto titular: Artur Mas fa entrega de la distinció de la Creu de Sant Jordi a Joan Suñé, President i representat de la Societat Coral Diana a l’acte.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here