Aquest dimarts es va presentar el programa amb la presencia de diferents representants dels nou municipis del parc, cinc dels quals -Esplugues, El Papiol, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei-, són del Baix Llobrega. El Papiol s’incorpora enguany als actes organitzats dins el programa de les ‘V Jornades de la Vinya i el Vi a Collserola’

D’aquesta cinquena edició destaca el fet que tots els ajuntaments del Parc, la majoria mitjançant els seus equipaments culturals, hi participen amb alguna proposta. El Papiol, que hi col·laborarà per primera vegada, hi participarà amb una xerrada de Rubèn Parera sobre els vins ecològics, biodinàmics i naturals enmarcada dins la Festa de la Cirera, el proper diumenge 1 de juny.

Les activitats es realitzaran al llarg dels caps de setmana de maig i juny, començant el 10 de maig al Museu Monestir de Sant Cugat del Vallès amb una gimcana infantil, “Ser un bon pagès”, i acabant el 15 de juny als jardins del Museu Ca n’Ortadó de Cerdanyola del Vallès, amb una xerrada sobre el conreu tradicional de la vinya i un tast de vins a l’estil romà.

El 18 de maig al Centre d’Educació Ambiental Can Coll (Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola) es farà una matinal agroecològica, amb passejades guiades, taller d’embotellament i tast de vi de Can Coll, gimcana i activitats per als més petits, parades de venda dels productors del Parc, i també es podrà visitar l’exposició “Pedra Seca” de l’Emili Boada. A Can Calopa de Dalt (Barcelona), el 25 de maig, obriran les portes de l’explotació vitivinícola i acompanyaran les visites al celler i les passejades per la vinya, tot acabant amb un tast del vi de “Vinyes de Collserola” del 2011.

A Sant Just Desvern es podrà visitar l’exposició “El passat vitivinícola de Sant Just Desvern. Imatges i records” i fer una passejada per Can Padrosa i Can Carbonell. A Montcada i Reixac hi haurà un taller de boters i una mostra d’eines agrícoles. Esplugues de Llobregat ofereix la visita de la Masoveria del Museu de Can Tinturé i la xerrada “La ceràmica del vi», per acabar amb un tast de vi dolç”. A Sant Feliu de Llobregat es farà una descoberta de les barraques de vinya de Can Ferriol i dels nous itineraris senyalitzats d’aquesta zona i a Molins de Rei es farà una visita nocturna guiada a la col•lecció d’eines i objectes que s’utilitzaven pel conreu de la vinya.

El territori de Collserola ha estat, al llarg dels segles, intensament aprofitat per a usos agrícoles i més recentment, industrials i urbanístics. El conreu de la vinya, que s’estenia fa menys de cent anys pels vessants assolellats de la serra forma part del passat agrícola de molts masos i masies de Collserola, molts d’elles desaparegudes, i que ha deixat un ric patrimoni construït i una memòria d’usos i costums que encara som a temps de preservar.

Aquestes Jornades volen oferir l’oportunitat d’aprendre del passat, de reviure activitats d’infantesa, de recordar olors i sabors i de comprometre’ns col•lectivament en la preservació dels valors naturals, patrimonials i socials del Parc Natural de la Serra de Collserola. Enllacen de ple amb els objectius del “Pla Agropecuari del Parc Natural de la Serra de Collserola”, aprovat a finals de 2013, i que busca potenciar l’agricultura i la ramaderia al Parc així com la conservació del patrimoni agrícola present a la serra.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here