El passat dissabte 10 de maig, 23 voluntaris i voluntàries dels espais naturals del delta del Llobregat van participar activament en una jornada de neteja consistent en la retirada de residus de la zona de la carretera de la Vidala, i en l’eliminació d’exemplars de planta exòtica a la pineda del Remolar, a Viladecans

El Consorci del delta del Llobregat, amb la col•laboració de l’Agència de Residus de Catalunya, que ha cedit material per a dur a terme la neteja, com ara sacs i guants,  ha organitzat aquesta jornada en el marc de l’European Clean up Day, que ha estat la primera activitat col•lectiva en la que han pogut participar tots els voluntaris i voluntàries dels espais naturals. L’activitat ha consistit en la retirada manual de residus que s’acumulen entre la carretera d’accés i el canal perimetral que envolta el Braç de la Vidala.

En els 300 metres aproximadament que es van netejar, es van omplir 14 bosses de residus, que es van separar segons si eren plàstic, paper, vidre i resta. Per altra banda es va aprofitar per arrencar de la pineda del Remolar, on antigament hi havia hagut el Càmping Toro Bravo, vegetació exòtica i invasora, provinent de les antigues instal•lacions del Càmping. 9 sacs de restes de plantes va ser el resultat de l’acció dels voluntaris i voluntàries. Amb aquesta jornada s’ha volgut fer incís en l’abundància de residus que genera la nostra societat i la problemàtica que això comporta, doncs aquests poden arribar a qualsevol punt, inclosos els espais naturals protegits. S’ha insistit en la correcta gestió dels residus, la separació per a permetre el seu reciclatge, tot prenent consciència de que en un espai natural, el millor residu és el que no es genera.

L’European Clean up Day

El 10 de maig se celebra a tot Europa aquest gran esdeveniment que porta per lema Let’s Clean up Europe. I que consisteix en la realització d’operacions de neteja en espais naturals del nostre entorn per part de la ciutadania.

Així, una operació de neteja dóna resposta a problemes ambientals originats per abocaments incontrolats en espais naturals, per tal d’evitar possibles contaminacions i restaurar-ne l’hàbitat i el paisatge. Més enllà d’aquest fet, l’acció també té un alt potencial de sensibilització per la ciutadania, en ser una bona oportunitat per visualitzar de forma directa l’efecte dels comportaments incívics.

Voluntariat al delta del Llobregat

Els espais naturals del delta del Llobregat compten amb un programa de voluntariat organitzat des de finals de l’any passat. En aquests mesos s’ha fet una tasca de formació inicial i entrevistes personals amb els voluntaris que, un cop han conegut els projectes i activitats que es poden realitzar, han seleccionat aquells que millor s’adapten als seus gustos i disponibilitat. Alguns d’aquests programes ja s’han començat a executar, com el de control i seguiment de la nidificació d’aus a les platges o el de promoció del comportament cívic.

Des del Consorci fan una crida a la participació. Només cal ser major de 16 anys i estar motivat per la conservació de la natura. “Jornades col•lectives com aquesta serveixen perquè els voluntaris i les voluntàries es coneguin i també perquè facin de prescriptors d’altres persones que s’hi vulguin afegir. El programa ja compta amb unes 60 persones, i de ben segur que s’anirà ampliant”, segons que ha dit el tècnic del Consorci responsable del programa, Nèstor Úrios.

 

Font: Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here