L’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, el Centre d’Estudis Comarcals i el Programa de la Dona de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, amb la col·laboració d’Arrels Locals, del Consell Comarcal del Baix Llobregat i del Consell de les Dones han organitzat un seguit d’activitats entorn a l’obra recentment publicada per Elsa Plaza, Desmontado el caso de la Vampira del Raval. Missogínia y clasismo en la Barcelona modernista

El llibre és un assaig sobre el cas d’Enriqueta Martí, coneguda amb el sobrenom de “La Vampira del Raval”. L’Enriqueta, filla de Sant Feliu de Llobregat, va protagonitzar una de les llegendes barcelonines més controvertides dels últims cent anys. Va ser acusada de prostituta, de lladre de nens, assassina, bruixa i proxeneta. Fins i tot es va dir que fabricava ungüents amb les vísceres i els ossos de les víctimes. La seva història va commocionar la Barcelona de 1912.

L’autora del llibre, Elsa Plaza, ha fet una tasca ingent de recerca de dades sobre aquest personatge en diversos arxius i biblioteques, entre els que hi ha l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, que conserva documentació sobre la seva infantesa. En el llibre, Elsa Plaza va més enllà de les anècdotes i dels detalls morbosos d’aquesta història i, des d’una perspectiva feminista i de classe, ens mostra l’altra cara de la Barcelona modernista i burgesa, la de la pobresa i la marginació, i proporciona dades sobre els primers anys de la vida d’Enriqueta Martí a Sant Feliu de Llobregat.

El passat dia 15, es va celebrar una xerrada amb l’autora del llibre, en la que també es va realizar una lectura de textos vinculats a Enriqueta Martí, a càrrec del Consell Municipal de les Dones de Sant Feliu de Llobregat.

Avui, a través d’una conferència de l’historiador Agustí G. Larios amb el títol “Hi va haver violència sociopolítica en el Sant Feliu de principis del segle XX?”, qui vulgui podrà aproximar-se a les últimes recerques sobre aquest període del passat de Sant Feliu de Llobregat. L’acte será presentat per l’historiadora molinenca i membre del Centre d’Estudis del Baix Llobregat, Gemma Tribó, i finalitzarà amb una lectura de textos vinculats a les dones santfeliuenques de principis del segle XX, a càrrec del Consell Municipal de les Dones de Sant Feliu de Llobregat.

Finalment, per fer més viva la història, el proper diumenge 25 de maig a les 12h, es podran trepitjar els escenaris de la vida d’Enriqueta a través d’itineraris per Sant Feliu de Llobregat, de la mà d’Arrels Locals; i el dia 30 de maig, a les 17h, també hi haurà una visita guiada als escenaris de la vida d’Enriqueta Martí, aquest cop a Barcelona, a càrrec d’Elsa Plaza.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here