Mitjançant Verkami, es van sol·licitar 1200 euros per a la recuperació d’un fragment d’ullal de mamut, trobat a Sant Vicenç el 1883 i conservat pel Museu Blau en el seu dipòsit fins a data d’avui, i del qual molta gent del poble no en té coneixença. Amb aquest projecte els Àngels Diabòlics pertenen posar aquest fragment a l’abast de la població per tal de divulgar-ne la seva historia, la qual va inspirar la creació de la bèstia de foc, el Mamut Venux, de la Colla

El proper mes d’octubre, la Colla de Diables Àngels Diabòlics de Sant Vicenç dels Horts, duran a terme una exposició temporal en commemoració del 25è aniversari de l’entitat, i faran coincidir aquest esdeveniment amb l’elaboració i inauguració d’una reproducció del fragment d’ullal de mamut trobat a la vila de Sant Vicenç dels Horts a finals del segle XIX. Aquesta troballa va inspirar la creació de la bèstia de foc que actualment coneixem com el Mamut Venux.

No es tracta d’un ullal sencer, és només un fragment que es va trobar el 1883 en els terrenys de Mas Duran. Aquest fragment va ser trobat per una pagesos que treballaven la terra es van trobar amb un tronc fòssil que en primer moment es van pensar que era una branca enterrada i que van intentar trencar amb algun estri del camp.fragmentmamutEl resultat d’aquest incident va provocar que el fragment es dividís en dos trossos, el més gran conservat gràcies al rector del moment a Sant Vicenç que el dugué al Dr. Jaume Almera. Així sortí per primer cop el fragment de Sant Vicenç cap a Barcelona, i en un primer moment es conservà al Museu Geològic del Seminari Conciliar de Barcelona. Més endavant es traslladà al Museu Martorell, situat al Parc de la Ciutadella i que actualment forma part del Museu Blau.

La colla doncs, va contactar amb el Museu Blau per tal de conèixer l’estat en què es trobava el fragment. Després de parlar amb el Dr. Vicent Vicedo, conservador del Museu, es va veure que era molt dificil de poder dur la peça a Sant Vicenç ja que es trobava en un estat de conservació delicat. Per aquest motiu, es va decidir de fer una reproducció del fragment, per tal d’oferir-la al poble per a que tothom en pugui gaudir.

Amb aquesta intenció, es va contactar amb el taller de Quagga, el qual realitzarà la rèplica amb resina de polièster. Aquest taller és l’estudi de Ramón López, un dels millors escultors i biòlegs més prestiogiosos del sector. Ha realitzat peces per al Zoo de Zürich, el Museu del French Foreign Legion, el Museu Blau…

Aquest projecte s’emmarca en els actes de celebració del 25è aniversari de l’entitat. Entre d’altres, s’organitzarà i acollirà una Trobada de Diables, una Mostra Representativa del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Primera Trobada de Diables Infantils de la comarca i una exposició sobre la trajectòria de l’entitat. Amb aquest projecte es preten fer un pas més enllà i aportar un element amb caràcter històric i no efímer, és a dir, que quedi de forma permanent a la vila.

Així doncs, el seu objectiu és donar continuïtat al projecte més enllà d’exposar la peça a la seva exposició temporal. Per aquest motiu, es pretén cedir-la a l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts com a gestor de l’espai Forn Romà per tal que el fragment sigui exposat de forma permanent en aquest espai, juntament amb la resta de patrimoni històric de la població.

La ubicació d’aquest fragment a l’entorn museïstic anirà acompanyada d’un plafó amb les explicacions corresponents que el contextualitzin. Aquest mateix plafó disposarà d’un espai d’agraïments on hi figurarà la relació de mecenes que han participat del Verkami.

El Mamut Venux: La bèstia de foc

mamut1L’any 1996 es va batejar la bèstia de foc “Mamut Venux”, en un moment en què l’entitat es va consolidar i ampliar. La bèstia va ser apadrinada a la seva primera actuació pel Tolc del Clot (Barcelona).

La figura d’un mamut fa referència a la troballa d’aquest fragment de defensa (ullal) de mamut que es va trobar a (Mas Duran) Sant Vicenç dels Horts l’any 1886. El nom de “Venux” és una adaptació del nom d’un dels copatrons de la vila, Sant Venust.

Aquesta bèstia de foc destaca en el món del bestiari festiu tant per ser d’una tipologia atípica (mamífer prehistòric), com per usar materials de construcció diferents als habituals en aquest món, com també per l’espectacularitat de les enceses i lluïments amb pirotècnia.

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here