Aquest mes d’agost donem continuitat a la nostra subsecció dedicada als viatges, amb l’esperit de nodrir-la sempre en períodes vacacionals. Propostes de viatge a llocs coneguts però fora de les rutes habituals del turisme, o el que és el mateix, llocs per descobrir. La nostra proposta d’avui és Cagliari

Informació bàsica

Situació

Cagliari, Càller, en català, és la capital de l’illa de Sardenya (Itàlia), a la província del mateix nom. Està ubicada al sud de l’illa, amb vistes a la badia anomenada ‘degli Angeli’ o dels Àngels.

Superfície

La superfície de la ciutat és de 85,45 km2.

Habitants

Sobre els 150.000 habitants

Llengua

L’idioma oficial és l’italià, tot i que el sard és generalment entès i parlat habituatualment per un 60% de la població. La llengua catalana hi fou oficial fins al segle XVII i era generalment entesa i parlada des del segle XIV fins al XVIII.

Comunicacions

L’illa de Sardenya està ben comunicada amb Catalunya. Diverses companyies aèries hiarriben, ja sigui fins a Cagliari o fins a l’Alguer.
L’aeroport de Cagliari està situat a escassos sis quilòmetres de la ciutat i hi ha servei de transport públic que uneix els dos punts amb regularitat.

Clima

El clima de Cagliari és mediterrani, amb estius calorosos i secsi hiverns temperats. De vegades, a l’estiu s’enregistren pics de temperatures que ronden els quaranta graus.

Gastronomia

Marisc, peix i carn formen la base de la gastronomia típica de Cagliari. S’hi afegeix, com a bona ciutat italiana, la pasta i la pizza. Els restaurans més típics els podrem trobar a Via Sardegna.

Descobrir

Per la seva ubicació a la Mediterrània, Cagliari ha estat des d’antic una ciutat influenciada per diverses cultures. Va ser fundada pels fenicis, va passar sota control dels cartaginesos, els romans,…. El regne de Sardenya també va pertànyer a la Corona d’Aragó.

Símbol de la ciutat, l a Torre de Sant Pancraci és una de les portes d’accés al castell i el punt més alt de l’urbs. Des d’allà s’observen fantàstiques vistes. La construcció es va aixecar durant el segle XIV, com a element defensiu dels constants atacs àrabs i genovesos.

Cagliari és una ciutat animada. La via Giusseppe Manno és un dels carrers més comercials de la ciutat. Els objectes d’artesania i d’antiguitats els trobem, fonamentalment, a la zona del castell, a la via Marmora i també a la Via Sassari.

El mercat de San Benedetto, de fruites i verdures, té lloc els dissabtes al matí. Es tracta del mercat més gran d’Itàlia, amb una superfície de 8.000 metres.

Un dels vestigis més antics de la ciutat és l’Anfiteatre romà, que data del segle II després de Crist i tenis capacitat per a 10.000 espectadors. Allà es feien els combats entre els gladiadors i les execucions. Actualment, acull activitats més agradables, com concerts i espectacles a l’estiu.

Un dels barris històrics de Cagliari és el de Villanova. Resulta recomanat fer-hi un passeig i observar les esglésies de San Giacomo i San Domenico, a més de la Galeria Municipal i els Jardins.

El barri de la Marina és un altre dels punts turístics de Cagliari, amb moltes botigues i restaurants i edificis d’interès com el Palazzo del Consiglio o les esglésies de Santa Eulàlia, San Agostino o el Santo Sepulcro.

El Barri de Stampace és el més antic de la ciutat, format per casetes baixes, a cada carrer hi ha la seva pròpia església. Un espai per perdre-s’hi.

La platja il Poetto és una de les més concorregudes de la ciutat. I si volem fer una excursió, ens hi podem arribar fins a la Cova de la víbora.

 

Per El Tot Granollers / ACPG

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here