Aquest mes d’agost donem continuitat a la nostra subsecció dedicada als viatges, amb l’esperit de nodrir-la sempre en períodes vacacionals. Propostes de viatge a llocs coneguts però fora de les rutes habituals del turisme, o el que és el mateix, llocs per descobrir. La nostra proposta d’avui és Sofia, una capital europea però prou desconeguda, que viu a l’ombra turística de les grans capitals del vell continent

Informació bàsica

Ubicació

Capital de Bulgària, Sofia es troba situada en la península balcànica, a l’oest del país.

Població

La ciutat compta amb gairebé un milió tres-cents mil habitants, amb una superfície de 492 km2

Curiositat

Sofia és una de les capitals més antigues d’Europa. Els seus orígens es remunten al segle VIII abans de Crist, amb l’assentament de la tribu dels tracis en la zona.

Clima

El clima de Sofia és continual humit. Els hiverns són molt freds, amb temperatures que poden baixar fins als quinze graus sota zero. La boira hi és sovint present en aquesta època de l’any. Els estius són càlids i assolellats, amb màximes que poden superar els 30-35 graus els mesos més calorosos de juliol i d’agost. Les estacions de primavera i de tardor són curtes i variables climatològicament parlant.

Gastronomia

La cuina de Sofia, com en general la de Bulgària, es caracteritza per les influències turques, gregues i àrabs. Les amanides formen part de qualsevol plat, així com les sopes. El iogurt també és típic, el pa de pita, o la moussaka. Els plats es poden acompanyar amb gustosos vins de Bulgària o amb cervesa del país.

Comunicacions

La companyia Vueling opera vols directes entre Barcelona i Sofia.

Descobrir

Un dels símbols de Sofia és la Catedral d’Alexandre Nevski. Construïda durant el segle XIX és una imponent construcció que ocupa una superfície de 3.170 metres quadrats i té una capacitat per a 10.000 persones. El campanar està situat a una altura de 30 metres. És coneguda popularment per l’Església de Boyana i és Patrimoni de la Humanitat.

L’església més antiga, però és la de San Jorge, construïda durant el segle IV. Un altre temple d’interès és el de Sveta Petka Samardzhiyska. També la catedral catòlica de San Yosif o la mesquita de Banya Bashi. D’entre les atraccions de la ciutat, també mereix la pena de destacar el Pont dels Lleons i de les Àguiles, el Monument Rus i el Monument a Vasil Levski, personatge que va lluitar per l’alliberament de Bulgària del domini otomà, al segle XIX.

Culturalment parlant, Sofia és una ciutat rica, amb setze universitats i museus de gran valor, com és el Museu Històric Nacional, que acull una col·lecció de més de 650.000 peces històriques, des de la Prehistòria fins a l’època moderna. També destaca el Museu Arqueològic Nacional, que ocupa un edifici que havia esta una antiga mesquita. La Galeria Nacional, que es troba en l’edifici de l’antic Palau Reial, també concentra obres mestres de l’art búlgar.

La ciutat compta també amb amplis espais verds, com és el jardí de Boris o el Parc del Sud. Propera a Sofia hi ha la muntanya de Vitosha, lloc ideal per a excursions i senderisme a l’estiu, i indret ideal per als esquiadors, a l’hivern. Per fer les compres, es recomana fer un tomb pel boulevard Vitosha, on es concentren les botigues de prestigi internacional, a més de ser un espai peatonal, de passeig tranquil per als visitants. Ciutat termal, a Sofia hi ha multitud de centres de Spa i de salut, on relaxar-se i gaudir dels beneficis de les aigues minerals.

 

Per El Tot Granollers / ACPG

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here