El solar, situat a la rambla de Maria Casas de la localitat baixllobregatina i buit des de fa molts anys, acollia antigament el bar musical Lokal. L’ocupació d’aquest indret va tenir lloc el passat dissabte, aprofitant la presència d’una paradeta de productes locals de la terra que sí que comptava amb autorització municipal, i va ser denunciada pel propietari de la finca als Mossos d’Esquadra

Els activistes que van entrar en el solar pertanyen a diverses entitats com ara l’Ateneu Popular La Màquia de Gavà, la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca (PAH), així com diverses assemblees de joves i col·lectius independentistes no només de Gavà, sinó també de fora de la ciutat. Una vegada a dins, els joves van substituir la vella i trencada porta per una de nova que van comprar ells mateixos, van pintar un mural a la paret exterior, i van netejar el sòl per instal·lar-hi un hort urbà.

La Policia Municipal va instar a paralitzar l’ocupació en constatar que no hi havia cap autorització que permetés ni l’entrada ni la celebració d’activitats a l’espai, i finalment, durant la matinada de diumenge va procedir al desallotjament del solar.

L’Ajuntament de Gavà assegura en un comunicat que “no entra a valorar l’ús que aquest col·lectiu diu que faria d’aquest solar de propietat privada, i amb aquesta acció policial es cenyeix a l’obligació de preservar la legalitat”. En el mateix comunicat, el consistori mostra també la seva “permanent predisposició a escoltar qualsevol proposta que se li presenti i valorar-ne la idoneïtat i viabilitat, sempre en el marc de la convivència a la ciutat i el respecte de la legalitat”.

Segons les declaracions fetes al mitjà local elBruguers, per part de German Ansó, un dels usuaris d’aquest hort urbà, “la Policia ens va fer fora aprofitant que la gent que hi havia va sortit un moment perquè plovia, ho van fer amb nocturnitat i traïdoria i amb la clara voluntat de fer-nos fora, tot això sense cap ordre judicial. Ara tenim aquí un precinte i fins i tot ens han tocat el pany de la porta i no la podem obrir, així que ens han robat l’espai que ens havíem apropiat”.

Davant d’aquesta situació, els 15 usuaris de l’hort urbà que hi havia en aquell moment van decidir passar tota la nit al davant del solar, igual que va fer la Policia, que mai va deixar sense vigilància l’indret des de que es va produir el desallotjament.

Dilluns al matí, els activistes van decidir muntar una paradeta per “parlar amb la gent de Gavà i explicar el perquè d’aquesta ocupació”, a la vegada que recullien signatures de recolzament i també van desplegar pancartes de denúncia.

Els motius que van portar a aquests usuaris a ocupar aquest espai urbà és “que tenim una gran manca d’espais a tot el Baix Llobregat, i com que aquest solar no tenia cap ús vam decidir que el millor seria alliberar-lo per tota la gent de Gavà i convertir-lo en un hort urbà popular”.

La decisió de transformar l’indret en un hort urbà respon també a diversos motius, entre ells que “tota la zona del Delta del Llobregat està amenaçada en els darrers 20 anys per grans construccions, tot el Delta està ple de ciment, tenim una pagesia sense futur i uns terrenys agrícoles molt fèrtils que s’han perdut, així que aquest és un fet simbòlic per denunciar tot això i sobre tot l’especulació immobiliària”.

 

Font: http://www.elbruguers.cat/

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here