Les portugueses Ana Cruz i Betânia Pires guanyen el primer premi. Un artista de València i una altra de Lleida es van emportar el segon i tercer guardons, respectivament

‘Em nome do Pai’ (‘En el nom del Pare’), d’Ana Cruz i Betânia Pires (Lisboa, Portugal) és el títol de l’obra que ha obtingut el Premi Ciutat d’Esplugues, el més ben dotat (4.000 euros) de la 17a Biennal de Ceràmica d’Esplugues Angelina Alós, el certamen de projecció internacional amb més antiguitat de Catalunya. El Museu Can Tinturé de la ciutat va acollir ahir al vespre el lliurament dels premis, presidits per l’alcaldessa, Pilar Díaz. El Premi Angelina Alós (de 3.000 euros) va ser per a Xavier Montsalvatje (Montcada, València) per la peça titulada ‘La verdad’. I el Premi Pujol i Bausis (de 2.000 euros), a la lleidatana Lourdes Riera, resident a Saragossa, per l’obra ‘Ímpetu’. Tres guardons patrocinats per tres empreses molt vinculades a Esplugues: Soler i Sauret, FIATC Assegurances i Nestlé España.

El jurat –format pel ceramòleg Emili Sempere, la ceramista Rosa Cortiella i el crític d’art Alex Mitrani– va escollir ‘Em nome do Pai’ “per la contundència simbòlica, vinculada amb les emocions íntimes, i el refinament de la presentació basada en un contrast de materials i colors”. Una de les autores, Ana Cruz, va dir que la idea de l’obra va sorgir després de veure un vídeo a Internet de la guerra de Síria, on un soldat es menja el cor d’un enemic: “Unim dues coses incompatibles, les armes i el cor”.

Sobre ‘La verdad’, el jurat va destacar “la fusió entre la tradició ceràmica i la iconografia contemporània basada en la cultura visual moderna”. I sobre ‘Ímpetu’, “l’evocació orgànica i el tractament suggeridor de la matèria”. També es van donar dues mencions honorífiques als valencians Juan Ortí i Myriam Jiménez.

La Biennal de Ceràmica d’Esplugues Angelina Alós ha rebut en aquesta edició 146 obres, de 73 artistes de 13 països d’arreu del món (Alemanya, Argentina, Egipte, Holanda, Irlanda, Itàlia, Japó, Malàisia, Portugal, Taiwan, Xina, Xile i Espanya).

L’alcaldessa, Pilar Díaz, va subratllar que la Biennal Angelina Alós “representa una aposta municipal per la ceràmica de creació, per fomentar l’experimentació i l’expressió artística mitjançant la ceràmica”, tot recordant que Esplugues acull dos museus “que ens recorden un passat ceramista d’esplendor: el Museu Can Tinturé, amb la seva col·lecció de rajoles representatives de la producció preindustrial; i La Rajoleta, com a exponent de la industrialització en la fabricació de la ceràmica, associada sobretot al Modernisme”.

A més dels premis, la Biennal es completa amb l’exposició de 24 de les obres seleccionades, fins a l’11 de gener al Museu Can Tinturé. Com a la passada edició, el públic podrà votar l’obra no premiada que més li agradi.

Enguany, per primera vegada, els premiats (inclòs el premi del públic) podran exposar col·lectivament l’any que ve a la seu de l’Associació de Ceramistes de Catalunya, situada en el centre de Barcelona. D’aquesta manera, els premiats de la Biennal de Ceràmica Angelina Alós gaudiran d’un nou aparador de projecció i de difusió de l’art de la ceràmica.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here