El director de l’Agència de Residus de Catalunya  va presentar ahir les dades de residus municipals de les comarques corresponents a aquesta regió durant l’any 2013. Els residus municipals disminueixen en aquesta àrea al voltant del 3%, mentre que la reducció mitjana a Catalunya va ser d’aproximadament del 4%. El Baix Llobregat -junt amb el Vallès Oriental, el Maresme i l’Alt Penedès- supera la mitjana catalana de recollida selectiva neta. Destaquen amb els millors percentatges de recollida de la comarca, les localitats baixllobregatines de Collbató i Martorell

L’any 2013 es van generar a Catalunya 3.588.822 tones de residus municipals, xifra que suposa un 4% menys que l’any 2012. A la Regió metropolitana de Barcelona (AltPenedès, Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Occidental, i Vallès Oriental) la xifra va ser de 2.202.537 tones, un 2,92% menys que l’any anterior.

En quant a la generació de residus per càpita, a Catalunya s’ha reduït en un any d’1,35 kg/habitant/dia el 2012 a 1,30 kg/hab/dia el 2013, que ens situa en xifres de l’any 1997. A la Regió metropolitana, s’ha situat en 1,23 kg/hab/dia.

recollidaselectivabll

L’índex més alt de recollida selectiva és al Baix Llobregat

Del total dels residus municipals, al conjunt de Catalunya la recollida selectiva neta, un cop extrets els residus impropis –els que no corresponen a la fracció on s’han dipositat- és d’un 30,8%, i d’un 27,88% a la Regió metropolitana.

Moment de la presentació dels resultats per part del director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost Foto: ARC
Moment de la presentació dels resultats per part del director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost
Foto: ARC

Destaca el Baix Llobregat amb un percentatge del 32,26%, seguida del Vallès Oriental (32,05%), el Maresme (31,32%) i l’Alt Penedès (31,03%), totes per sobre de la mitjana. A la cua se situen els municipis que conformen l’Àrea Metropolitana de Barcelona (26,54%) que presenta l’índex de recollida selectiva més baix de Catalunya.

A nivell local, Matadepera (Vallès Occidental) és el municipi de la Regió metropolitana amb un índex més alt de recollida selectiva neta (78,5%). El segueixen Sant Pere de Vilamajor (78,48%), Aiguafreda (72,11%), Gualba (67,64%) i Tagamanent (66,63%), tots ells al Vallès Oriental.

Aquestes dades, extretes del balanç estadístic de residus municipals de l’any 2013, les va presentar ahir al migdia a Barcelona el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost. D’aquesta manera, va donar a conèixer en detall la generació dels residus a nivell comarcal i municipal.

Pel que fa als municipis, aquests són els que encapçalen el ranking en recollida selectiva neta al Baix Llobregat:

rsnetabll

 Bosses de ràfia per facilitar el reciclatge a la comarca

unabossaperacadacosaEl Consell Comarcal distribueix més de sis mil paquets de tres bosses per al reciclatge d’escombreries entre els cinc municipis als que presta el servei de recollida selectiva. Tres bosses de ràfia (groga, verda i blava) per a separar a casa les fraccions inorgàniques que es poden reciclar, vidre, envasos i paper-cartró han estat repartides entre l’alumnat de preescolar i de primària dels municipis d’Abrera, Castellví de Rosanes, Collbató, Olesa i Sant Climent de Montserrat als qui dona servei el Consell Comarcal.

Les bosses distribuïdes són semirígides i ideals per separar tant el vidre com el paper, cartró i els envasos a la cuina, ocupen poc espai i les nanses faciliten el trajecte de casa fins als contenidors. Poden ser molt útils per organitzar l’espai i facilitar la separació de les deixalles. Amb la distribució d’aquestes bosses el Consell Comarcal vol incentivar a la població a seguir augmentant la quantitat i la qualitat de la recollida selectiva a la comarca.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here