El jutjat penal número 27 de Barcelona ha absolt als sis ecologistes acusats de causar incidents en una protesta contra un pla urbanístic d’Esplugues de Llobregat, en entendre que no està acreditat que participessin en els actes vandàlics ocorreguts en la protesta. Per al col•lectiu de suport als encausats Ni Muts Ni a la Gàbia, ” l’absolució demostra que les acusacions tenien una motivació clarament política” i ara anuncien que els acusats esperen ara que se’ls retornin els diners que un dia van haver de dipositar a jutjats en concepte de fiança

La sentencia absol als cinc ecologistes als qui la Fiscalia acusava d’una falta de desordres i desobediència, per la qual cosa els exigia penes de multa, i a un sisè activista que afrontava una condemna de 18 mesos de presó per atemptat a l’autoritat.

El jutge admet en la seva sentència que en la manifestació, celebrada el 6 d’octubre de 2007 contra el Pla Parcial Urbanístic Sector de Finestrelles d’Esplugues -conegut com a Pla Caufec- “es van produir agressions a agents dels Mossos d’Esquadra, així com actes vandàlics” com a trencament de vidres i danys a una excavadora pertanyent a l’empresa responsable de les obres.

No obstant això, la sentència sosté que no està acreditat que “cap dels acusats participés en cap de les agressions a agents, actes vandàlics, altercats i desobediències” que van ocórrer durant la manifestació.

El magistrat recorda que quatre agents dels Mossos d’Esquadra que van declarar en el judici van assenyalar a alguns dels acusats com a autors dels altercats, però, en la seva opinió, “la certesa i fiabilitat de tals identificacions ha de ser seriosament posada en dubte”.

En opinió del jutge, n’hi ha prou amb examinar les fotografies dels acusats -que van ser a la manifestació vestits de pallassos- per comprovar que els seus principals trets estaven “totalment ocults per diversos elements de disfressa com a ulleres, barrets, perruques o nassos”, per la qual cosa seria “impossible” efectuar una identificació fiable a partir de la part del rostre a la vista.

“És més, aquest jutge, malgrat haver tingut davant als acusats immòbils durant més de deu hores no seria capaç d’afirmar amb seguretat que alguna de les persones que apareixen en aquestes fotografies sigui algun dels acusats”, afegeix la sentència.

Per aquest motiu, el jutge conclou que si les identificacions de l’agent que va redactar l’atestat de la manifestació són “insegures i poc fiables, més ho són les efectuades” per la resta de funcionaris que van declarar en el judici, els qui van efectuar el reconeixement a posteriori.

En aquesta causa pels desordres de la manifestació contra el pla Caufec exercia acusació particular la Generalitat, que inicialment demanava penes de fins a quatre anys i tres mesos de presó per als processaments però finalment va rebaixar la seva petició a sis mesos de presó per atemptat, per a dos dels acusats, i multes per desobediència i resistència per a la resta.

La Fiscalia, per la seva banda, demanava inicialment penes de fins a dos anys i tres mesos de presó per als sis activistes, però finalment va rebaixar la seva petició a penes de multa per faltes de desordres públics i desobediència.

El ministeri públic va argumentar que rebaixava la condemna perquè en el judici no s’havia pogut acreditar que els processaments actuessin de forma concertada per causar els incidents en la manifestació, una marxa que va recórrer els principals carrers d’Esplugues en protesta per un pla urbanístic que afectava a la muntanya de Collserola.

La reacció del col·lectiu Ni Muts Ni a la Gàbia davant la sentència

En un comunicat, el col•lectiu de suport als encausats Ni Muts Ni a la Gàbia afirma: “7 anys han hagut de passar per a que un jutge doni la raó als veïns d’Esplugues oposats al megaprojecte urbanístic pla Caufec que sempre han declarat que varen ser escollits a dit per ser gent coneguda i activa al teixit associatiu espluguí. 7 anys d’incertesa i angoixa provocades per un atestat policial digne de premis literaris que en 3 dies de judici s’ha ensorrat fruit de les contradiccions i incoherències dels diferents Mossos d’Esquadra que han testificat.

La rebaixa de petició de penes de l’acusació al final del judici ja era una bona senyal i el jutge ha decantat la balança cap a la presumpció d’innocència en comptes de cap a la presumpció de veracitat dels agents policials. Res ha pogut fer la bel•ligerància de Maria Pilar Cabré i Coll, advocada de la Generalitat que no va voler ni tan sols concertar una condemna rebaixada, per mantenir unes acusacions que tots els partits polítics de l’ajuntament d’Esplugues han declarat per unanimitat desproporcionades”.

En el mateix, també s’anuncia que els acusats d’atemptat a l’autoritat esperen ara que els tornin els diners que un dia van haver de dipositar a jutjats en concepte de fiança per les indemnitzacions als Mossos suposadament lesionats.

Judici polític

Ni Muts ni a la Gàbia afirma ttambé que la pressió popular i la campanya al carrer són les que han aconseguit aquesta absolució i recorda que encara queda un altre judici on 5 dels absolts tornaran a seure a la banqueta dels acusats juntament amb 3 persones més. Fiscalia demana en aquest cas fins a 3 anys de presó per 3 d’ells i 1 any i mig per la resta pels delictes de desordres públics i atemptat a l’autoritat i reclama indemnitzacions de milers d’euros.

Segons Ni Muts ni a la Gàbia, l’absolució demostra que les acusacions tenien una motivació clarament política doncs respecte la participació dels acusats a la manifestació d’octubre de 2007 el mateix jutge afirma: “Los concretos hechos que han resultado acreditados en relación a cada uno de los acusados carecen de relevancia penalmente típica por lo que procede dictar una sentencia absolutòria a su favor con todos los pronunciamientos favorables”.

Ni Muts ni a la Gàbia insisteix en la naturalesa política del conflicte i esgotarà totes les vies polítiques abans de l’inici del judici que encara no té data i on està implicat de ple el govern d’Esplugues i la seva policia local.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here