La setmana passada es va celebrar una reunió entre els alcaldes de la zona i el conseller de Territori i sostenibilitat, Santi Vila, sobre el col·lector de salmorres

Després que, en menys d’un mes, el col·lector hagi patit cinc fuites dins el terme municipal de Monistrol, sembla que finalment la Generalitat vol posar fil a l’agulla per a la construcció del nou col·lector, que en el seu dia va anunciar que no es podria assumir fins al 2018. Ara, l’opció que proposa l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) és que una empresa assumeixi el cost de l’obra, que es faria el 2016. A canvi, obtindrà l’explotació del col·lector per un termini de 25 anys.

Des de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat es considera que, més enllà de la fórmula triada, és important que per fi s’abordi la construcció del nou col·lector. Això sí, mentre no es fa la nova infraestructura, també reclamen que s’intensifiqui el control i actuació en el col·lector actual, que ja està obsolet.

Els municipis per on passa el col·lector fa anys que pateixen els efectes de les constants avaries i fuites que té la canonada. Les darreres avaries s’han produït a l’alçada de Monistrol, on en menys d’un més hi ha hagut cinc avaries.

L’Ajuntament d’Olesa va participar la semana passada de la reunió mantinguda pel conseller Santi Vila  amb els alcaldes i responsables municipals dels ajuntaments afectats pel col·lector de salmorres. Hi van ser l’alcalde, Salvador Prat, i el regidor de Manteniment d’Espais Públics i Medi Natural, Francesc Rosa. L’Ajuntament d’Olesa ha liderat el reclam d’una solució al col·lector de salmorres feta pels ajuntaments de la zona.

En la reunió, el conseller va avançar als municipis la solució triada, que és treure a concurs la construcció del nou col·lector i cedir a l’empresa adjudicatària la seva explotació per un termini de 25 anys. La idea és que la construcció s’avanci al 2016.

Segons Francesc Rosa, sabent que la solució no pot ser immediata, “almenys és bo que els terminis s’escurcin en dos anys, ja que, l’essencial és que aquest obra deixi de ser un problema per al medi natural”. Ara bé, que s’avanci dos anys la construcció del nou col·lector no vol dir que no s’hagi de fer, afirma el regidor, un control del manteniment de l’actual col·lector. De fet, els municipis van reclamar en la reunió d’ahir que els contractes pont del manteniment del col·lector que es facin fins la construcció de la nova infraestructura incloguin clàusules que garanteixin una millora de la inspecció i reparació del col·lector, “perquè avui dia es triga massa entre que es detecta la fuita i es repara”, afirma Francesc Rosa. De fet, hi ha afegit el regidor, “vam demanar que volem participar en aquesta millora en els plecs”. El regidor de Manteniment d’Espais Públics i Medi Natural d’Olesa també ha destacat que en la reunió d’ahir “se’ns va dir que, quan es faci l’obra, s’aprofitarà per fer una tasca de recuperació de tot el medi, per pal·liar una mica el greuge per les fuites que hi ha hagut”.

Per a Francesc Rosa, és difícil que fins al 2016 s’evitin les fuites al col·lector del salmorres, sobretot pels problemes que presenten les brides que hi ha a cada junta del col·lector, que són les que es trenquen habitualment. D’aquí que sigui essencial intensificar el control del col·lector, perquè, segons el regidor, “si bé es detecten ràpidament les grans fuites, no passa igual amb les petites fuites, que són les que més preocupen el territori i els ajuntaments afectats”. 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here