A iniciativa del grup socialista, el Govern haurà de presentar als municipis, als professionals del centre i entitats ciutadanes vinculades, el nou pla funcional de l’Hospital de Viladecans, abans d’acabar l’any. Paral·lelament, el Parlament també ha aprovat una resolució d’ERC per garantir els serveis de pediatria, salut sexual i reproductiva als ambulatoris de Viladecans

L’ampliació de l’hospital

La Comissió de Salut del Parlament de Catalunya va aprovar a proposta del PSC una resolució entorn a l’ampliació de l’Hospital de Viladecans. Les mobilitzacions ciutadanes i reivindicacions per part dels ens locals al Baix Llobregat entorn el manteniment dels serveis de l’Hospital de Viladecans han estat, en els darrers temps, permanents, així com les reiterades resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya en aquest sentit.

El passat 6 de juny el Conseller Boi Ruiz, reunit amb els alcaldes dels municipis de l’àrea d’influència de l’Hospital de Viladecans, va adoptar el compromís de no retallar més serveis i mantenir l’actual cartera d’atenció sanitària, així com a mantenir l’Hospital de Viladecans com a centre de referència del Baix Llobregat i una prioritat en la inversió sanitària que faci el Departament de Salut. El grup parlamentari socialista va defendre ahir una proposta de resolució per donar cos a aquests compromisos.

Així, el Parlament va aprovar instar al Govern de la Generalitat a considerar com a inversió prioritària l’ampliació de l’Hospital, a presentar als municipis, als professionals del centre i entitats ciutadanes vinculades el nou pla funcional abans d’acabar l’any, i a aportar un calendari d’actuació calendaritzar de les gestions necessàries per l’execució de l’ampliació.

En la resolució aprovada, el Govern resta compromès a garantir partida pressupostària pel 2015 per l’ampliació de l’Hospital i a garantir els tràmits necessaris per tal d’iniciar les obres en el primer trimestre del 2016.

Garantia dels serveis als ambulatoris

La Comissió de Salut del Parlament també ha aprovat recentment i per unanimitat una resolució d’ERC presentada el mes de maig en què s’insta el Govern a garantir els serveis de pediatria, salut sexual i reproductiva als ambulatoris de Viladecans. La iniciativa responia a la preocupació, els dubtes i les informacions contradictòries que van rebre el personal sanitari i part dels usuaris arran de les obres de remodelació del CAP Mas Font, ubicat al Passeig de la Marina.

L’actuació per adaptar les instal·lacions a la nova normativa va obligar a centralitzar aquests serveis al CAP Maria Bernades (ubicat a l’Avinguda Verge de Montserrat) durant uns mesos, quelcom que va comportar una reducció del nombre de consultes. Segons ja va denunciar Esquerra, als treballadors se’ls feia entendre que aquest canvi seria definitiu, centralitzant tota la població pediàtrica al CAP Maria Bernades davant la reducció del nombre de consultes al CAP Mas Font.

Aquesta possibilitat es va plantejar sense estudiar alternatives més eficients i lògiques, sense tenir en compte que provocaria greus problemes organitzatius i de mobilitat que afectarien la qualitat del servei i les condicions laborals del personal. ERC va presentar la resolució conscient que les informacions contradictòries eren constants i resultava insostenible crear aquesta incertesa en serveis com els de pediatria, salut sexual i reproductiva (ASSIR). Un desconcert que va arribar als usuaris, alguns dels quals varen fer arribar el seu neguit al Síndic de Greuges municipal.

Esquerra ha constatat com des de l’entrada de la proposta de resolució al registre del Parlament, el Departament de Salut ha escoltat el malestar ciutadà i dels professionals i ha dut a terme modificacions en el plantejament inicial que permeten una millora del servei i esvaeixen dubtes, tot i que actualment hi ha manca de personal a causa de trasllats i sortides voluntàries.

La candidata municipal d’ERC i assessora del Grup Parlamentari, Bàrbara Lligadas, ha assegurat que “creiem que aquesta proposta de resolució continua sent necessària perquè cal consolidar el projecte de la salut primària a la ciutat, sobretot pel que fa a l’ASSIR i el servei pediàtric, que són els que han patit aquests canvis, i perquè s’està construint el tant reclamat tercer CAP de Viladecans, al barri de la Torre Roja, que aportarà més instal·lacions que haurien de permetre organitzar de forma satisfactòria els serveis tenint en compte les necessitats dels viladecanencs”.

La resolució aprovada advoca per prendre totes les decisions que tinguin a veure amb la remodelació d’aquests serveis amb el consens de tots els agents afectats; decisions que siguin per garantir una millora dels serveis, enlloc d’una reducció de costos que posi en risc la qualitat de l’atenció sanitària.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here