Endesa ha instal·lat, recentment, 230 dispositius de protecció per l’avifauna a una línia d’alta tensió que creua el Parc Natural de la Serra de Collserola. Es tracta de cintes de neoprè en forma d’x que pengen del cablejat, i en moure’s per l’acció del vent, dissuadeixen les aus d’apropar-s’hi. A més de protegir els ocells, aquesta mesura reforça la seguretat de la línia

El gran nombre de línies elèctriques que travessen Collserola representen un fort impacte ambiental, tant pel que fa al paisatge com pels riscos de col·lisió i/o electrocució per a les aus, o els riscos d’incendi per a la vegetació.

Des de l’any 1993, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i la companyia Endesa (abans Fecsa-Endesa, Fecsa, Enher i REE) han treballat de manera conjunta, – mitjançant diferents comissions tècniques i convenis de col·laboració- , amb l’objectiu de racionalitzar i reduir l’impacte ambiental de la gran xarxa de línies elèctriques que travessen Collserola.

És ben conegut que les col·lisions amb línies elèctriques provoquen la mort de nombrosos ocells, sobretot de rapinyaires i d’altres grans aus planejadors en general. No obstant això, al Parc resulta força difícil de quantificar el seu impacte real degut a l’orografia i sobretot al tipus de vegetació present que fa que sigui molt difícil localitzar els animals després del xoc. El Parc acull la presència tant d’exemplars nidificants i hivernants, mentre que durant l’època de migració hi ha un pas abundant d’espècies susceptibles a aquestes col·lisions.

A banda de les col·lisions, en ocasions al Parc també s’han mort alguns rapinyaires emblemàtics a causa d’electrocucions que reben en posar-se a determinades torres elèctriques mal protegides, com ha estat sobretot el cas del duc als últims anys. Per tant, les diferents mesures de mitigació hi són del tot necessàries per tal de reduir aquestes problemàtiques.

Un altre front de treball és el soterrament i/o eliminació de part del traçat de les línies. Així des de l’any 1993 ja s’han retirat 37.529 metres de línies i s’han soterrat 13.948 metres més. Resten però 115 Km de línies aèries de mitja tensió (11 i 25 Kv) i 125 km de línies de transport (66, 110, 220 i 380 Kv) encara ocupant el paisatge de la serra.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here