ICV-EUiA denuncia que els comptes del Govern de CiU dibuixen “un país desigual, opac i depenent” enlloc de “just, net i lliure”. Per a la coordinadora d’ICV Baix Llobregat, Candela López, els pressupostos de CiU, “enlloc de donar solucions a les situacions de moltes persones que a la nostra comarca i a Catalunya pateixen una situació d’emergència social, obliden les necessitats de les persones més vulnerables” i segons López ” aquest és un model de país que no compartim des d’ICV-EUiA”

“El que calia és un canvi de polítiques econòmiques, amb un canvi de fiscalitat, i no uns pressupostos que consoliden l’asfíxia a les economies més vulnerables mentre permeten i blinden els privilegis dels amics del poder”, ha denunciat la coordinadora ecosocialista.

En aquest sentit, López també ha lamentat que mentre augmenten l’atur i les desigualtats a Catalunya, mentre hi ha un empobriment de les classes populars els pressupostos ni serveixin per crear ocupació, ni tampoc per redistribuir la riquesa.

Per uns pressupostos justos 

ICV-EUiA proposa uns pressupostos justos i que facin front a l’emergència social: un pla de rescat social amb l’objectiu Pobresa zero que inclogui la Renda Garantida de Ciutadania per garantir el dret a l’alimentació i als subministraments bàsics, un pla de xoc per a la reactivació econòmica que tingui com un dels seus eixos l’economia verda i un pla per impulsar l’economia social i solidària.

La coordinadora comarcal també ha reclamat “fer un ús de l’autogovern per millorar els ingressos” reduint els beneficis fiscals, les bonificacions, creant l’impost de patrimoni a les grans fortunes o uns trams més elevats i que alhora es combati el frau i l’evasió fiscal perquè no pot ser que no hi hagi recursos per les escoles bressol o per una Renda Garantida de Ciutadania.

Un altre dels punts que la també regidora d’ICV-EUiA a Castelldefels ha destacat, ha estat la necessitat de gestionar de manera diferent l’endeutament de la Generalitat de manera que mitjançant negociacions i moratòries es pugui prioritzar el pagament a les entitats socials per davant d’empreses com Abertis o els Bancs que tenen major capacitat de resistència.

Les esmenes del Baix Llobregat

ICV Baix Llobregat ha presentat esmenes a tot l’articulat dels pressupostos, donant especial importància a aquelles partides que afecten directament a la qualitat de vida de les persones -salut, sanitat, infraestructures, medi ambient- o a aquelles que dónen un valor afegit al territori.

En destaquen, doncs, aquelles que tenen un impacte comarcal com la proposta de creació d’un Centre d’Interpretació d’Història del Baix Llobregat, la proposta de preservació dels espais naturals i agrícoles de la comarca; així com la llujta contra les retallades en educació o sanitat, des les que es desprenen esmenes que reivindiquen la construcció de diverses escoles i IES o la continuïtat o restitució de serveis d’urgències o recuperació de serveis mèdics, entre d’altres, arreu de la comarca.

ICV Baix Llobregat denuncia la voluntat del govern de “vendre’s el país i estructures d’estat reals” com l’ATLL, les depuradores o l’habitatge social. “Aquests pressupostos el país no se’ls mereix perquè cronifiquen l’austeritat com a malaltia de l’economia i de la societat catalana”, ha criticat López.

Per al diputat ecosocialista Jaume Bosch, sobretot s’ha prioritzat en aquestes esmenes als Pressupostos de 2015, “la preservació dels drets fonamentals com l’accés a la Salut, l’Educació o la Cultura”, en una comarca “especialment castigada per la crisi però també per diferents administracions, ja que no hem d’oblidar que també vam presentar moltes esmenes al Pressupostos de l’Estat, amb demandes tant històriques com el soterrament de la via del tren al seu pas per Sant Feliu”.

Per acabar, Bosch ha destacat la manca d’inversions al Baix Llobregat. “Perquè la ciutadania de la comarca val menys que la ciutadania de la resta de Catalunya? Una comarca que té 800.000 habitants, més que algunes comunitats autònomes! Realment CiU no entén o no aposta per les potencialitats del Baix Llobregat”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here