Quatre dècades de versos, contes i novel·les que veuen la llum a Martorell. El Premi Vila de Martorell farà 40 anys aquest 2015 i ho celebrarà publicant les obres guanyadores de poesia castellana i catalana a les editorials Hiperión i Viena, homenatjant la figura de Josep Carol, que va posar en marxa el premi l’any 1975, i animant a participar tothom que tingui una història per explicar

El proper divendres 24 d’abril de 2015, l’endemà de Sant Jordi, tindrà lloc la cerimonia d’entrega del 40è Premi Vila de Martorell amb una gala que retrà “homenatge a la figura de l’escriptor Josep Carol, que va donar el tret de sortida al premi a finals del 1975, quan l’alcalde de l’època, Santiago León, li va encarregar la tasca”, diu la tècnica de Cultura de l’Ajuntament Josefina Canals.

Capital catalana de la poesia

L’objectiu dels organitzadors del 40è Premi Vila és que Martorell esdevingui “la capital catalana de la poesia” i per això des d’ara les obres guanyadores (Apuntes para un atlas, d’Andreu González Castro, i L’enteniment de les bèsties, de Josep Checa Falgà, pel que fa a l’edició del 2014) es publicaran “en editorials de primera línia, com són Ediciones Hiperión i Viena Edicions”, explica la tècnica.

A nivell local, Canals anima a participar “totes les persones que tinguin alguna cosa per explicar. Especialment els joves, que pensem que tenen molt talent, i també les dones”. La tècnica destaca que, històricament, un setanta per cent dels participants als Premi Vila han estat homes.

Nous col·laboradors

Pel que fa al jurat de la categoria oberta (poemaris en català i castellà), en aquesta nova edició s’incorpora en Marcel Riera, guanyador del premi de poesia catalana l’any 2007. A la categoria local, s’hi afegeixen Iván Sánchez Moreno, guanyador en diverses ocasions, i Mercè Parera, directora de la biblioteca Francesc Pujols. Canals diu que la intenció és anar incorporant persones que hagin guanyat edicions anterior, relacionades amb el poble i la literatura.

Si l’any passat, el Premi Vila de Martorell comptava amb la col·laboració i la plataforma de difusió que suposa l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, aquest 2015 comptarà també amb la de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Canvis en les categories

Segons Canals, el Premi Vila vol reforçar encara més el seu vessant literari, pel qual en aquesta nova edició desapareix la categoria del treball d’investigació. I els premis al millor guió i al millor monòleg quedaran inclosos dins la categoria de millor conte.

Una altra novetat d’aquesta nova edició serà l’aposta per les noves tecnologies. “Les obres es podran presentar en format digital via internet, amb un formulari que estarà disponible a la pàgina web de l’Ajuntament”, explica Canals.

 

Font: Ajuntament de Martorell

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here