Les atxes, les banderes gremials, els carros i els cavalls. El propers dies 9, 10 i 11 de gener tindrà lloc a Martorell la festivitat de Sant Antoni Abat

La festivitat culminarà diumenge amb els Tres Tombs, una tradició documentada al municipi des de 1647 i que, segons el president dels Amics de Sant Antoni Abat, Adolf Bargués, té “una vella salut de ferro amb molt futur”.

El pregoner d’aquest any serà el president dels Castellers de Vilafranca del Penedès, Jou Cabré. Segons Bargués, amb la presència de Cabré es pretén fer palès que “la cultura popular també és cultura” i que “no ens cal inventar res nou” perquè tenim un calendari i unes tradicions prou interessants, que “només ens cal potenciar”.

Atxes i banderes

Els actes d’aquest Sant Antoni arrenquen divendres 9 al vespre amb el sorteig de les llotges pel ball de diumenge i l’assemblea anual. A les 18.00h del dissabte 10, la ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà, a la plaça de la Vila, precedirà l’encesa de les atxes de vent amb el foc de Sant Antoni i l’acompanyament de les senyeres de l’entitat fins al Portal d’Anoia per rebre al pregoner d’enguany.

El president dels Castellers de Vilafranca del Penedès, Jou Cabré, farà el pregó a partir de les 19.00h, a la plaça de la Vila, on es lliuraran també les senyeres al Rugby Club Martorell. La capitana de bandera serà la Montserrat Ceballos i Miquel; la banderera, la Marta Fontelo Puig; les cordonistes, la Gemma Giménez Beltrán i la Caterina Domènech Ribés. A continuació, s’obsequiarà el públic amb coca de forner i moscatell.

En aquest sentit, Bargués ha fet una crida a tothom qui vulgui fer d’abanderat, “la gent que us agradi i les famílies que gaudiu de la festa, no dubteu a fer-nos-ho saber: no tingueu por a ostentar aquesta representativitat, que és un honor, sí, però no ha de fer cap por, al contrari”.

Esmorzar, Tres Tombs, concert vermut i ball

Diumenge, a les 9.00h, s’escalfaran motors a base de botifarres, cansalada i pa amb tomàquet, en l’esmorzar traginer, a tocar del Pont del Diable. Un àpat “de valents, lligat al cicle d’hivern, a l’engreixar el porc, amb un fred que pela i en plena setmana dels barbuts, tots mudats però amb el porró”, explica Bargués.

Tot seguit, a les 11.30h, una cinquantena de carruatges i genets començaran el recorregut dels tradicionals Tres Tombs per Martorell. Està previst que pels volts de les 13.00h carros i cavalls facin cap a la plaça de l’Església, on mossèn Roig beneirà els animals (de tir o de companyia) que s’hi congreguin, una tradició recuperada i posada al dia fa sis anys, després que el Concili del Vaticà II l’aturés a mitjans segle XX, segons destaca Bargués.   

A les 14.00h del mateix diumenge, començarà al Progrés el concert vermut a càrrec de la Principal de la Bisbal, i a la tarda, a partir de les 19.00h, també al Progrés, es celebrarà el ball de gala, amb peces tradicionals com el vals Els xiquets de Valls o el Ball de Socis.

Els Amics de Sant Antoni Abat de Martorell són a la plaça de M. Canela, s/n, tots els dimarts de l’any, de 18.00 a 20.00 hores, i disposen d’una àmplia col·lecció de carros, carruatges, tartanes, eines i estris del camp, així com d’un important fons artístic, documental i gràfic de la història de la festa a Martorell.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here