[dropcap color=”#334400″ font=”arial”]L[/dropcap]es darreres setmanes es venen succeint notícies d’ajuntaments d’arreu del país que anuncien mesures per tal de reduir l’incivisme dels que no recullen els excrements dels seus gossos.

És ben cert que una de les principals reivindicacions dels veïns i veïnes en relació al manteniment de l’espai públic és precisament aquesta: demanar a les administracions públiques que vetllin per reduir aquests comportaments incívics. L’Ajuntament de Badalona, governat pel polèmic Xavier Garcia Albiol, fa només unes setmanes, feia pública una campanya on s’incloïen sancions de fins a 900 euros. Castelldefels, també amb alcalde del Partit Popular (PP), feia exactament el mateix fa uns dies, en aquest cas amb sancions de fins a 750 euros.

És obvi que cal fermesa per tal de resoldre una de les principals reivindicacions dels veïns i veïnes dels nostres pobles i ciutats. Però l’augment de les sancions serà suficient per arribar a aquest objectiu?

Evidentment que és positiu traslladar a la ciutadania la gravetat de la qüestió mitjançant l’increment de la sanció, però sempre que no es faci de manera desmesurada ni acompanyada de campanyes i mesures absurdes i fàcilment ridiculitzables, com ha succeït a Badalona i Castelldefels. Campanyes que desvirtuen el que ha de ser l’objectiu principal: acabar amb l’incivisme d’uns pocs i treballar per la convivència a l’espai públic.

A Sant Boi de Llobregat, municipi de 84.000 habitants i més de 6.300 gossos censats, ho volem fer de manera diferent. En el proper ple municipal del mes de febrer aprovarem una nova ordenança sobre tinença i protecció dels animals que inclou, també, un increment de les sancions per no recollir els excrements de gos. En aquest cas la sanció s’incrementa de 150 euros (300 euros en cas de reincidència) a una sanció de 301 euros (450 euros en cas de reincidència). L’augment de la sanció anirà acompanyada d’una campanya informativa que inclou moltes altres accions relacionades amb el manteniment i la neteja de l’espai públic, i no d’una campanya exclusiva sobre aquesta qüestió. La mateixa ordenança però, proposa substituir algunes sancions per mesures alternatives relacionades amb el foment del comportament correcte dels propietaris incívics, així com rebaixar alguns imports en cas de reparació voluntària i immediata de la infracció. El nostre objectiu principal és resoldre els problemes, no el càstig.

Una altra prova d’això és la coincidència de l’aprovació de l’esmentada ordenança amb la inauguració d’una nova zona d’esbarjo de 2.760 m2, la més gran situada en un parc de l’àrea metropolitana de Barcelona i dotada de dos punts de llum i una font especial per a gossos; entre d’altres necessitats que haurien de considerar-se bàsiques a aquest tipus d’espais. La zona d’esbarjo és fruit del treball conjunt de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’Ajuntament de Sant Boi i d’un nombrós grup de propietaris de gossos que també han participat en l’elaboració del projecte. Amb aquest espai Sant Boi haurà posat en funcionament en els darrers 3 anys 3 espais d’aquest tipus, passant d’uns 3.000 m2 a uns 6.400 m2 a disposició dels gossos i els seus propietaris. A més, l’ordenança inclou la possibilitat de que l’Ajuntament pugui establir espais on deixar els gossos lliures en zones i franges horàries concretes, com ja s’està fent a altres municipis de Catalunya, normalment a determinades platges o a zones concretes de l’entorn natural.

Val a dir que aquesta coincidència no és casual, des de Sant Boi volem fer arribar el missatge de que la convivència en l’espai públic passa per actuar amb fermesa davant les conductes incíviques, amb la mateixa fermesa amb la que treballem per garantir els drets dels propietaris de gossos, que també requereixen atenció i accions per part de l’administració pública.

Des de fa uns anys Sant Boi ve sent notícia per tirar endavant iniciatives que vetllen per garantir el benestar animal, algunes tan mediàtiques com la prohibició dels circs amb animals salvatges. Garantir la bona interrelació entre les persones i els animals domèstics té un objectiu semblant: fer de la nostra ciutat referent en el benestar i la protecció dels animals… i dels seus amos.

 

Josep Puigdengolas Torres; Tinent d’alcalde de Medi Ambient i Entorn Natural, i Salut Pública de Sant Boi de Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here