El curs 2015-2016 començarà a Olesa amb una línia menys de P3 que el curs actual. Així ho ha decidit el departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que ja li ha comunicat a l’Ajuntament d’Olesa.

De fet, el tancament de línies a Olesa, no sembla ara una decisió temporal, perquè es preveu també que pel curs 2016-2017 se’n tanquin dues de noves. Quan acabi el període de pre-inscripcions l’Ajuntament decidirà a quina escola afecta aquesta decisió.

La decisió es motiva pel descens en la natalitat els darrers anys, i per tant, en l’existència a Olesa de més oferta de places que de demanda prevista. Des de l’Ajuntament d’Olesa, la regidora d’Ensenyament, Pilar Puimedón mostra la seva disconformitat amb la decisió, i anuncia que l’escola afectada pel tancament es decidirà un cop finalitzi el període de preinscripció escolar. Serà llavors, un cop es conegui l’escola amb menys demanda, quan es decidirà el tancament d’una de les línies ofertades en aquell centre. Només en el cas que la demanda més baixa afecti a una escola concertada, no es tancarien línies a la pública. En aquest cas serà decisió del centre si tanca o manté oberta la línia malgrat el descens en les inscripcions. En aquest darrer cas, si l’escola amb menys demanda és una escola concertada, podria perdre la subvenció malgrat decidir mantenir la línia oberta.

La intenció inicial de la Generalitat de Catalunya era que prèviament a obrir període de pre-inscripcions fos l’Ajuntament qui decidís en quin centre educatiu del municipi es tanqui una línia, però l’equip de govern municipal ha optat per decidir-ho en finalitzar el procés de preinscripció, per fer-ho en funció de les preferències de les famílies olesanes.
Per Puimedón la decisió de tancar una línia de P3 a Olesa, és una mala notícia pel municipi. Segons la regidora, la millor decisió a prendre davant un descens de natalitat i matriculacions, hauria estat el de reduir les ratios, una opció però que la Generalitat de Catalunya, qui té competències sobre Ensenyament, no es planteja.

El descens en la natalitat a Olesa, que ara motiva el tancament d’una línia de P3 a Olesa, provocarà també previsiblement i pel curs 2016-2017 el tancament de dues altres línies. I paradoxalment, la fluctuació d’aquestes xifres de natalitat, podria provocar, ja el curs 2015-2016, la necessitat de crear un nou curs d’ESO.

Segons la regidora, les conseqüències del tancament d’aules les patiran sobretot els propis alumnes, pares i mares, i també el professorat. Davant aquesta realitat, la Plataforma Olesa es Mou, que defensa una educació pública i de qualitat també a Olesa, vol tirar endavant accions diverses per evitar aquest tancament de grups que, alerten també, podria suposar que en un futur s’acabés tancant alguna escola pública a Olesa. I en aquesta lluita volen implicar centres, famílies, alumnes i l’Ajuntament d’Olesa, que el passat mes de desembre va aprovar declarar Olesa “Vila groga” en defensa també d’una educació pública de qualitat.
La regidora Puimedón, que ha certificat la possibilitat que en un futur es pogués tancar una escola pública d’Olesa malgrat no creure que això passi, s’ha mostrat disposada a treballar i col·laborar per evitar ara el tancament d’una línia de p3 pel curs 15-16, i els dos anunciats pel curs 2016-2017.

Des de la Plataforma Olesa es Mou, com ha fet la regidora, es defensa que la baixada en la natalitat, més que per tancar grups i incrementar ràtios a P3, ha de suposar el contrari: una rebaixa de les ràtios (nombre d’alumnes per classe) que suposi una millora de la qualitat de l’ensenyament. I en el cas que inevitablement s’hagin de tancar grups, que es faci a l’escola concertada, i no a la pública. De moment, la plataforma està debatent les possibles accions que pot tirar endavant per evitar la supressió de grups de P3 a les escoles d’Olesa. Precisament, ahir mateix va celebrar una reunió a l’institut Daniel Blanxart per tractar aquesta qüestió.

Per al curs 2015-2016 a Olesa s’ofertaran 200 places en escoles públiques, que es reparteixen entre les dues línies al Ferrà i Esteve, és a dir, dos grups de 25 alumnes, dues més al Mare de Deu de Montserrat, dues al Puigventós, i dues al Sant Bernat. Pel que fa a l’escola concertada, amb 125 places, l’escola Povill n’oferta 50, i per tant també dues línies, el mateix pel Daina Isard, mentre que les Escolàpies és l’únic centre educatiu d’Olesa amb una única línia de P3.
I des de l’Ajuntament d’Olesa, un any més s’ha organitzat pel proper dia 12 de febrer dues xerrades informatives dirigides a tots els pares i mares amb infants nascuts el 2012, per informar-los de la documentació a presentar, els terminis establerts per fer-ho, les jornades de portes obertes, els mètodes pedagògics de cada centre, i perquè les famílies resolguin també allí els seus dubtes.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here