L’Ajuntament i els centres escolars es reparteixen a parts iguals l’estalvi econòmic aconseguit en les factures de gas i electricitat

Durant l’any 2014, les escoles del Prat han reduït en conjunt el consum d’energia en un 28,6%. En xifres absolutes han consumit 1.039.100kw menys que l’any anterior, i han deixat d’emetre a l’atmosfera 192,20 tones de CO2. Aquesta quantitat és l’equivalent al consum d’energia anual de 125 famílies de 3 membres de la ciutat.

L’estalvi i l’eficiència energètica han arribat a les escoles del Prat gràcies a una feina en equip entre mestres, alumnes, personal de neteja, conserges, tècnics i personal de manteniment de l’Ajuntament.

Calefacció i il·luminació

L’estalvi més destacat s’ha aconseguit en ajustar el màxim la calefacció a les hores d’ocupació dels centres, sense perdre el confort. La resta de l’estalvi s’ha produït pels bons hàbits en l’ús de la il·luminació dels edificis i dels consums ocults dels aparelles electrònics. Les mesures aplicades no només han permès frenar el consum sinó que s’ha pogut estalviar.

Aquest estalvi podria haver estat molt superior, però el curs 2013-2014 es va registrar un augment de l’ocupació en horari extraescolar i a l’estiu es van fer obres a totes les escoles del Prat. També a l’estiu es va ampliar la durada d’algun casal de lleure per acollir a infants econòmicament desafavorits. Malgrat l’alta ocupació estiuenca, el pla de tancament de centres, aplicat enguany per primera vegada, ha permès estalviar un 2% del consum habitual.

Programa 50/50: meitat per a tu, meitat per a mi

Totes les escoles de primària de la ciutat participen en el programa d’estalvi energètic 50/50: meitat per a tu, meitat per a mi. Aquest programa consisteix a repartir-se a parts iguals amb l’Ajuntament l’estalvi econòmic aconseguit amb la reducció del consum d’energia.

En global, l’any 2014 les escoles de primària del Prat han aconseguit una aportació econòmica de 20.000 €, que han destinat a la compra de material tecnològic, petit mobiliari i altres necessitats quotidianes del centre.

Institut pioner

L’Institut Illa de Banyols del Prat és pioner en eficiència energètica, ja que és l’únic centre públic del Baix Llobregat i un dels set que hi ha a Catalunya que desenvolupa el grau superior d’eficiència energètica i energia solar tèrmica.

Per primera vegada, dos alumnes d’aquest cicle ajuden als tècnics municipals en el seguiment de la monitorització del consum d’energia dels 44 edificis municipals. Un projecte “smart” que genera el coneixement necessari que ens ajuda a tothom a fer un ús més racional de l’energia.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here